11.09.2010. / 10:28

Autor: Hina

Premijerom "Tartuffea" otvorena nova sezona u "Gavelli"

Talijanski redatelj odlučio se za klasično uprizorenje dramskog klasika, s bogatom kostimografijom i raskošnom scenografijom, koju je osmislio Marc Stehle, smjestivši radnju u čipkasti scenografski okvir

Početak nove sezone u Gavelli (Foto: Pixsell)Početak nove sezone u Gavelli (Foto: Pixsell)Premijera Moliereove komedije "Tartuffea", u režiji talijanskog redatelja Marca Sciaccaluge, otvorila je u petak navečer novu sezonu u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella".

Gotovo tri i pol stoljeća nakon svog nastanka, u Sciaccaluginoj režiji, Moliereovo djelo ponudilo je obračun s prijetvornošću i licemjerjem, ali i upozorilo na mogući scenarij upotrebe religije kao sredstva represije.

Moliere je u "Tartuffeu" prikazao sedamnaesto stoljeće kao vijek političkog i vjerskog apsolutizma, koji stvaraju povoljne uvjete za procvat licemjerja. Uzevši na nišan suvremenu hipokriziju, postupao je kao i u drugim svojim dramama, scenski uobličivši svijet oko sebe. Prikazao je licemjere i vjerske fanatike koji se protive svakoj otvorenoj i prostodušnoj prirodi, ali i zdravom razumu.

Talijanski redatelj odlučio se za klasično uprizorenje dramskog klasika, s bogatom kostimografijom i raskošnom scenografijom, koju je osmislio Marc Stehle, smjestivši radnju u čipkasti scenografski okvir.

U prijevodu Vladimira Gerića, lik lažnog pobožnjaka Tartuffea uprizorio je Ozren Grabarić.

Brojna publika, među kojom je bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, dugotrajnim je pljeskom nagradila Gavellin ansambl - Enesa Vejzovića, Natašu Janjić, Ivanu Roščić, Svena Šestaka, Dubravku Miletić, Ozrena Grabarića, Hrvoja Klobučara, Dijanu Vidušin, Nenada Cvetka, Đorđa Kukuljicu i Ivanu Bolanču.

Moliereov "Tartuffe" imao je zanimljiv scenski put. Nakon praizvedbe 1667., Louis XIV. je, pod utjecajem tadašnjih crkvenih vlasti, zabranio daljnje izvođenje. Međutim, to djelo o hipokriziji i prijetvornosti vraćeno je uskoro s uspjehom na parišku pozornicu, nakon čega stječe popularnost diljem Europe.

Talijanski redatelj Marc Sciaccaluga gostovao je u Hrvatskoj 2007., kad je na Splitskom ljetu režirao Racineovu "Fedru".

Vezane vijesti

Angelina došla, predstavila film i vratila se u Francusku

Angelina došla, predstavila film i vratila se u Francusku

Za razliku od Sarajeva koje je prije tri dana ugostilo i Angelinu Jolie i Brada Pitta na premijeri njenog redateljskog prvijenca "U zemlji krvi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika