11.09.2010. / 10:52

Autor: Hina

Zbog istrage masovne grobnice odgođeno punjenje akumulacijskog jezera Perućac

Tijekom pretrage su, po navodima medija, pronađeni ostaci tijela za koje se pretpostavlja da su Bošnjaci iz Višegrada ubijeni 1992. godine., a njihova tijela potom bačena u rijeku Drinu, koja razdvaja Srbiju i Bosnu i Hercegovinu

U jezeru je locirano 260 posmrtnih ostatakaU jezeru je locirano 260 posmrtnih ostatakaPunjenje vodom akumulacionog jezera Perućac, iz kojeg se vodom opskrbljuje hidroelektrana "Bajina Bašta", odgođeno je do završetka istrage o posmrtnim ostacima nedavno pronađenim u tom jezeru, potvrdio je u petak zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić.

Prema najavama Elektroprivrede Srbije, danas je trebala početi punjenje jezera Perućac nakon završenog remonta HE Bajina Bašta čime bi bilo onemogućeno pretraživanje obale rijeke Drine koju već više od mjesec dana provode članovi Instituta za traženje nestalih BiH, s ciljem pronalaska posmrtnih ostataka Bošnjaka ubijenih u proteklom ratu.

"Ne vidim nikakvog razloga da se nešto takvo učini jer smo upravo izvješteni da je locirano 260 posmrtnih ostataka. Svi smo zainteresirani za istinu i pravdu. Imamo obvezu prema žrtvama i u cijeloj regiji smo tu na istom zadatku. Niti jedan relevantni službeni organ u Srbiji nikada nije imao nakanu da to spriječi", rekao je Vekarić za TV Federacije BiH.

S remontom hidroelektrane krenulo se prije dva mjeseca, kada je ispuštanjem vode razina jezera smanjena što je omogućilo pretragu terena.

Tijekom pretrage su, po navodima medija, pronađeni ostaci tijela za koje se pretpostavlja da su Bošnjaci iz Višegrada ubijeni 1992. godine., a njihova tijela potom bačena u rijeku Drinu, koja razdvaja Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Ako bi se nastavilo sa radom na remontu hidroelektrane došlo bi do podizanja razine jezera što bi onemogućilo dalju istragu i potragu za tjelima.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, u izjavi koju prenose beogradski mediji, pozdravio je brzu reakciju srbijanskog tužiteljstva, istaknuvši kako moraju biti istraženi svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika