11.09.2010. / 17:08

Autor: Hina

Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: 'Čim mognemo otići iz BiH mi odlazimo'

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je doveo u pitanje genocid kojeg su snage bosanskih Srba u srpnju 1995. godine počinile nad Bošnjacima u Srebrenici te je opet zaprijetio otcjepljenjem RS od Bosne i Hercegovine.

Milorad DodikMilorad DodikPredsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je doveo u pitanje genocid kojeg su snage bosanskih Srba u srpnju 1995. godine počinile nad Bošnjacima u Srebrenici te je opet zaprijetio otcjepljenjem RS od Bosne i Hercegovine.

Kako je u subotu objavljeno na internetskoj stranici Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je Dodik predsjednik, on je na stranačkom predizbornom skupu održanom u petak navečer u Srebrenici kazao kako tamo nije bilo genocida.

"U Srebrenici nije bio genocid jer je veliki broj Bošnjaka otišao iz Srebrenice prema Tuzli i drugim gradovima", izjavio je Dodik osporavajući tako činjenični genocid koji je utvrdio Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi koju ju je BiH podnijela protiv Srbije zbog agresije i genocida.

Dodik je dodao kako se na kani ispričavati Bošnjacima za stradanja koja su pretrpjeli u proteklom ratu sve dok se oni ne ispričaju Srbima te je poručio kako će isključivo Srbi odlučivati hoće li RS ostati u sastavu BiH.

"Mi smo donijeli zakon o referendumu, a referendum o samostalnosti bit će onda kada ja ocijenim da je za to pogodno vrijeme", izjavio je Dodik.

Još izravniji u svojim prijetnjama Dodik je bio na skupu koji je nakon Srebrenice u petak održan u obližnjem mjestu Milići.

"Iza SNSD-a su djela, iza nas je RS, svakim danom sve bliža svom samostalnom statusu. Čim mognemo otići iz BiH mi odlazimo", kazao je tako Dodik.

Na Dodikove izjave uslijedila su i prva stranačka reagiranja.

Koalicija HDZ 1990-HSP BiH odmah je osudila Dodikove izjave za koje je ocijenjeno kako su huškačke.

"Ovakav način odašiljanja poruka odavno je nadišao jeftino politikanstvo i već predstavlja opasnu i zapaljivu retoriku koja ne vodi ničem dobrome", upozoravaju iz ove koalicije uz poruku Dodiku kako će se "RS sigurno raspasti prije nego BiH.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 11.09.10. 22:25

Glupi Dodik.Nebi se sada puhao kao puran da ameri nisu zaustavili akciju.Sada se kaju ali grešku neće ponoviti.Konje jedan srpski.Zahvali Tuđmanu što se sada ponašaš kao šeik u svom šerijatu.Da nije poslušao hercegovce i zaratio sa muslimanima,drečao bi ti preko Drine.Ovako si šerif na hrvatskim greškama.Tj.na greškama pojedinaca koji su katastrofalno loše procijenili kome dati ruku.


registracija
8/7/09

bankar, 11.09.10. 23:27

a ljepa ti je zemlja ko bumerang do duše nije ni hr puno različita samo u suprotnom smjeru


registracija
8/7/09

bankar, 11.09.10. 23:27

jedini prirodni oblik je Yugoslavija


registracija
15/11/06

rimaz, 12.09.10. 08:17

Pa tko mu brani da ode iz BiH. Spakira kofere i u Srbiju, ili već gdje želi.


registracija
3/9/10

mudroser, 14.09.10. 09:27

Brcko mu sjecka Republiku na 2 djela. A sem toga ima brdo kaznenih prijava i samo se cekaju izbori pa poslije da krenu.
Ali napljackao se on. Da nije bilo Tudjmana i Hercegovaca sada bi ona bio stanovnik Zajecara.


registracija
20/1/10

Lloyd, 15.09.10. 10:22

ZANIMLJIVO RAZMISLJANJE TACNIJE SVE SU CETNICI SMISLILI, OSIM KAKO CE SE ODVOJITI MIRNIM PUTEM? MISLIM ZAR SU TOLIKO NAIVNI DA NE MISLE DA SAMIM PONISTAVANJEM DAYTONA NEMA ENTITETA, NEMA GRANICA ENTITETA I DA SE DOLAZI U OKTOBAR MJESEC 1995 GODINE?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika