13.09.2010. / 07:38

Autor: Deutsche Welle

Srbija odigrala svoju ulogu i napravila korak bliže EU

Europska unija je ponosna na zajedništvo koje je pokazala povodom pitanja Srbije i Kosova. Smatra se da je poslije pozitivnog koraka Srbije, na EU da odgovori na pozitivan način.

Boris Tadić i Catherine AshtonBoris Tadić i Catherine AshtonUspjehom oko usuglašavanja teksta Rezolucije o Kosovu, Europa se, prema riječima šefice europske diplomacije, Catherine Ashton, pokazala u najboljem svjetlu: Svi smo radili kao tim i odigrali svoje uloge. Međutim, najbitnije je da je Srbija odigrala svoju ulogu," naglasila je Ashton na kraju dvodnevnog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU.

Iako su europski šefovi diplomacije na svojoj agendi imali druge teme, kao što su pomoć Pakistanu, suradnja sa strateškim partnerima, pitanje odnosa s Turskom, tema usaglašavanja teksta Rezolucije o Kosovu između Beograda i Bruxellesa bila je konstantno spominjana tijekom oba dana ministarskih razgovora. „Uspjeh predsjednika Tadića da pred UN izađe s Rezolucijom koju su podržale sve članice EU, i koju je pozdravilo i Kosovo, predstavlja veliki uspjeh za Srbiju", poručila je visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost, Catherine Ashton. Ona je naglasila da se sada očekuje početak dijaloga između Beograda i Prištine, ali i da je na te dvije strane da odluče "tko, kako i kada". Sa svoje strane, EU nudi pomoć kako bi se razgovori lakše odvijali i predlaže da im bude domaćin.

Westerwelle pozdravio promjene

Da je evropska spoljna politika jaka kada je jedinstvena, i da su posljednja dešavanja na Zapadnom Balkanu primjer toga, smatra i njemački šef diplomacije, Guido Westerwelle. On je u Bruxellesu izjavio:

„Uspjeh europske diplomacije i dobre suradnje među Europljanima je to što smo oslobodili put za direktne pregovore Beograda i Prištine. Pozdravljamo promjenu u srbijanskoj politici. To je važan doprinos pozitivnom razvoju situacije i njenom rješenju."

Westerwelle naglašava da je sada apsolutno važno da se na pozitivan korak Srbije odgovori na pozitivan način: „To znači da je kooperacija Srbije na nivou UN temelj za buduću odluku o slanju njenog zahtjeva za kandidaturu Europskoj komisiji na razmatranje. To je osnova za konstruktivnu debatu po tom pitanju."

Zapadni Balkan na putu ka EU

Europski ministri vanjskih poslova su tijekom neformalnog sastanka u Bruxellesu razgovarali i sa svojim kolegama iz zemalja koje imaju staus kandidata za ulazak u EU. Svakako najviše razgovora je bilo oko suradnje EU i Turske. Catherin Ashtion je tim povodom rekla: „Turska je važan kandidat i partner EU u mnogim područjima. Na primjeru Bosne i Hercegovine možemo vidjeti utjecaj i vrijednost suradnje koju imamo sa Turskom."

Međutim, proces pristupanja Turske EU usporen je zbog mnogih nerješenih pitanja, kao što su i odnosi sa članicama Unije, Ciprom i Grčkom. Da odnosi u regiji imaju velik zančaj za približavanje Uniji smatra njemači šef diplomacije i ističe tu primjer Hrvatske, koja prema njegovi riječima prelazi posljednje metre svog pristupanja EU:

„To pokazuje da je europska perspetiva opravdana ako je zemlja spremna riješiti svoje konflikte sa susjedima na miran i konstruktivan način, da se reformira ekonomski i institucionalno", zaključio je Westerwelle.

Europski ministri nadaju se da će još jedna od bivših jugoslavenskih republika - Makedonija, ubrzo riješiti spor oko imena koji ima sa Grčkom i nastaviti svoj puta pristupanja EU.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
22/9/09

oidipci, 13.09.10. 08:53

Što je to "spoljna" politika? Nešto u vezi seksa među Šiptarima?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika