13.09.2010. / 10:03

Autor: Martina Čizmić

Vojko Volk: Budućnost je u povezivanju Hrvatske i Slovenije

"Strani turisti doživljavaju nas kao zajednički prostor. To je prednost koju moramo iskoristiti u našoj ponudi na stranim tržištima", naglašava Volk

Ivo Josipović i Vojko VolkIvo Josipović i Vojko VolkNovi veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj Vojko Volk zapravo i nije došao na službu u stranu zemlju. Taj rođeni Višanin ima brojnu rodbinu po majčinoj strani u okolici Makarske, no većinu je svog života proveo u Sloveniji. Stoga se i osjeća Slovencem.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, Volk nije skrivao zadovoljstvo što su dvije susjedne zemlje napokon riješile neke od otvorenih pitanja koja su opterećivala međusobne odnose. Naravno, na prvom je mjestu arbitražni sporazum.

"Slovencima i Hrvatima zaključivanjem Arbitražnog sporazuma uspio je na neki način simboličan bijeg s Balkana, gdje još vrijedi mišljenje da je kompromis nešto slabo i trulo, i gdje pravu vrijednost ima samo pobjeda ili poraz", ističe Volk.

Osvrnuo se i na trenutno aktualno pitanje štediša Ljubljanske banke, koje je u javnosti naišlo na različita tumačenja. On smatra kako bi se to pitanje trebalo riješiti u sklopu Sukcesijskog sporazuma koji je 2001. godine potpisan u Beču. No, ističe, nije isključena ni mogućnost i bržeg dogovora.

"Treba znati da je riječ o vrlo zapletenim pitanjima koja se ne tiču samo Slovenije i Hrvatske, nego i svih država bivše Jugoslavije. U Sloveniji nam se čini potrebnim naglasiti činjenicu da tamo gdje je Ljubljanska banka nesmetano nastavila s radom štediše nisu imali teškoća", dodaje Volk.

Slovenski veleposlanik ujedno je zagovaratelj ideje o ujedinjenom nastupu na turističkoj sceni.

"Strani turisti doživljavaju nas kao zajednički prostor. To je prednost koju moramo iskoristiti u našoj ponudi na stranim tržištima", naglašava Volk i pojašnjava kako bi trebalo zajednički uložiti u turističke kapacitete jer bi se tako prihodi iz turizma značajno povećali.

"Nije problem izgraditi hotel nego ga napuniti gostima barem devet mjeseci u godini", kaže Volk i dodaje kako je to u slučaju Slovenije i Hrvatske moguće.

"Ljudi se kod vas osjećaju dobro i sigurno, a to je u turizmu nezamjenjivo", ističe na kraju Volk.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika