14.09.2010. / 08:45

Autor: Marko Biočina

Nacional: Todorić u osvajanju hrvatskog energetskog tržišta

Konzum bi u vrlo kratkom vremenu mogao postati treći najveći hrvatski distributer naftnih derivata. Kompanija u ovom trenutku posjeduje 42 velika trgovačka centra diljem Hrvatske, a na većini njih okolno zemljište dovoljno je veliko da se na njemu može izgraditi benzinska postaja

Ivica Todorić - Izvjesno je da Agrokor ima potencijal u jako kratkom vremenu postati značajan igrač na hrvatskom energetskom tržištuIvica Todorić - Izvjesno je da Agrokor ima potencijal u jako kratkom vremenu postati značajan igrač na hrvatskom energetskom tržištuAgrokor, najveća hrvatska kompanija, nakon trgovine i prehrambene industrije počinje poslovati i na energetskom tržištu. Upravo stoga prošlog mjeseca u Zagrebu osnovana je tvrtka Agrokor-energija, registrirana za proizvodnju, distribuciju i trgovinu električnom energijom.

Uz to, tvrtka je registrirana i za druge djelatnosti iz sektora energetike, od proizvodnje, distribucije i opskrbe plinom, preko proizvodnje biogoriva, do proizvodnje i opskrbe toplinskom energijom. Pridoda li se tome već ranije obznanjeni plan da će Agrokorov maloprodajni lanac Konzum izgraditi vlastitu mrežu benzinskih postaja, izvjesno je kako bi tvrtka Ivice Todorića u kratkom vremenu mogla postati značajan igrač na hrvatskom energetskom tržištu i u tom sektoru ostvarivati značajne prihode.

U Agrokoru su osnivanje nove tvrtke za Nacional obrazložili kratkim priopćenjem: "Tvrtka Agrokor Energija tek je osnovana, njezin direktor je g. Herman Seidl. Tvrtka će se baviti korištenjem i primjenom obnovljivih izvora energije iz uobičajenih sirovina i otpada."

Ipak, Nacionalov sugovornik, inače dobar poznavatelj poslovanja najveće hrvatske kompanije, kaže kako je odluka Agrokora da uđe u energetski biznis logična s obzirom na trenutak i resurse koje kompanija posjeduje: "Agrokor je zbog zaduženosti konstantno pod pritiskom da povećava svoje prihode, a to je vrlo teško postići organskim rastom kad se posluje na tako malom području kao što su Hrvatska, BiH i Srbija.

Iz istog razloga teško je naći i dovoljno kvalitetnih akvizicija, pa Agrokoru ne ostaje drugo nego da svoje poslovanje širi u druge djelatnosti."

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Nacionala

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika