14.09.2010. / 16:18

Autor: Hina

Sophiji Loren japanska carska nagrada

Nagrađena su i dvojica uglednih talijanskih umjetnika, slikar Enrico Castellani, autor monokromnih "svjetlosnih struktura" i talijanski pijanist Maurizio Pollini, izvođač djela od Bacha do suvremenih skladatelja

Sophia LorenSophia LorenTalijanskoj glumici Sophiji Loren u utorak je dodijeljena nagrada "Praemium Imperiale", jedna od najuglednijih japanskih nagrada za kulturu, zajedno s umjetnicima iz još četiriju disciplina.

Nagrađena su i dvojica uglednih talijanskih umjetnika, slikar Enrico Castellani, autor monokromnih "svjetlosnih struktura" i talijanski pijanist Maurizio Pollini, izvođač djela od Bacha do suvremenih skladatelja.

Među nagrađenima su i njemačka kiparica Rebecca Horn, poznata po svojim kompozicijama s mehaničkim napravama i japanski arhitekt Toyo Ito, koji su svom radu primjenjuje takozvani postupak "fluida".

Nagrada "Praemium Imperiale" dodjeljuje se svake godine peterim umjetnicima s područja slikarstsva, kiparstva, glazbe, arhitekture, filma i kazališta. Dodjeljuju ju zajedno japanska carska obitelj i društvo japanskih umjetnika.

Ovogodišnji dobitnici dobit će po 15 milijuna jena (1,02 milijuna kuna) na svečanosti koja će se 13. listopada održati u Tokiju, ističe se u priopćenju društva japanskih umjetnika.

Sophia Loren kojoj je danas 75 godina, živa je legenda velikog ekrana koja se nakon brojnih zapaženih uloga u svojoj karijeri, zadnjih godina povukla od očiju javnosti, a u ožujku se ponovno vratila glumi u talijanskom televizijskom filmu koji priča o njezinu životu i u kojemu tumači lik vlastite majke.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika