15.09.2010. / 18:57

Autor: Nacional.hr

Težak udarac za susjede: U europskoj diplomaciji nema niti jednog Slovenca

Zajednička europska diplomatska služba s predstavništvima u ukupno 136 država trebala bi u cijelosti zaživjeti do sredine 2013. godine. Slovenija je u proljeće ove godine za šefove ili zamjenike šefova budućih misija EU-a kandidirala svoja 4 diplomata

Šef slovenske diplomacije Samuel ŽbogarŠef slovenske diplomacije Samuel ŽbogarTežak udarac slovenskoj vladi stigao je iz Bruxellesa, gdje je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton danas objavila popis prvih imenovanja šefova i zamjenika šefova buduće zajedničke diplomatske mreže EU-a u trećim zemljama. Među njima nema niti jednog Slovenca, javlja hrt.hr.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izrazio je duboku razočaranost prvim imenovanjima za visoka mjesta u budućoj diplomatskoj službi Europske unije, jer željena mjesta u Makedoniji i Albaniji nisu dobili kandidati iz Slovenije.

Žbogar je ustvrdio da je Slovenija i inače premalo prisutna u tijelima Europske komisije, da je očekivala kako će se u prvoj raspodjeli visokih mjesta u budućem europskom diplomatskom aparatu honorirati njena uloga aktivne članice u regiji, te da su prva imenovanja slab signal za nove članice EU-a jer je većina visokih diplomatskih položaja pripala starim članicama.

Zajednička europska diplomatska služba s predstavništvima u ukupno 136 država trebala bi u cijelosti zaživjeti do sredine 2013. godine. Slovenija je u proljeće ove godine za šefove ili zamjenike šefova budućih misija EU-a kandidirala svoja 4 diplomata.

U uži krug ušla su dvojica, pri čemu se najviše računalo na mjesta šefova misija EU-a u Makedoniji ili Albaniji. Međutim na popisu prvih 29 imenovanih koja je objavljena u srijedu nema nijednog Slovenca. Mjesto budućeg veleposlanika EU-a u Makedoniji pripalo je talijanskom, a u Albaniji danskom kandidatu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 15.09.10. 19:19

Izgleda da se zlovencima lagano vraća 'rdeča luč' kojom su ucjenjivali Hrvatsku.


registracija
29/11/09

Ivis, 15.09.10. 21:11

U Europi se dobija po zaslugama. Sada su osjetili koliko ih drugi cijene i vole. Najgore je sto ne mogu niti uputiti obicnu zalbu, nemaju komu!


registracija
23/7/09

ZagrebRocks, 15.09.10. 22:05

Na ovu vijest imam samo jedan komentar: hi hi hi hiiiiiii...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika