16.09.2010. / 10:17

Autor: Hina

Otvorena retrospektivna izložba kipara Vladimira Herljevića

Na otvorenju je pročitan i brzojav gradonačelnika Bihaća Hamdije Lipovače, grada za koji je Herljević napravio poznatu skulpturu "Djevojka s Une"

Na retrospektivnoj izložbi kipara Vladimira Herljevića, otvorenoj sinoć u njegovoj nazočnosti u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), predstavljene su skulpture u mramoru, granitu i bronci te monografija o tom umjetniku, autorice Marine Baričević.

Vladimir Herljević vrlo je zanimljiva umjetnička ličnost, sudionik i svjedok brojnih odrednica razvoja moderne skulpture u nacionalnim okvirima, a svojim je djelom ispisao mnoge bitne glavne i epizodne stranice hrvatskoga kiparskog kontinuiteta, rekla je likovna kritičarka Marina Baričević.

Dodala je da je Herljević svoje kiparsko umijeće podijelio na više zadaća - od kreiranja skulptura i rješavanja spomeničkih obilježja do pedagoškoga prenošenja iskustva na mlađe, kao i složenih zahtjeva restauracije i konzervacije spomeničke i graditeljske baštine, a dotaknuo se i svih markantnih točaka povijesno-društvene i civilizacijsko-kulturne biti kiparstva.

Učitelji su mu bili dva velika kiparska meštra Frane Kršinić i Antun Augustinčić, a njegov je rad oblikovala i snaga kiparske misli Ivana Meštrovića, ali je, ustvrdila je Baričević, Herljevićeva umjetnička sloboda ostala netaknuta.

Istaknula je da je monografski prikaz Herljevićeva stvaralaštva dug prema osobi, ali i prema povijesti hrvatskoga kiparstva.

Povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić istaknuo je pak kao posebnost Herljevićeva opusa ženski akt u kojemu je, rekao je, sjajno vladajući kamenom kao materijalom, ostvario nezaobilazan spoj ljepote i tajne žene.

Vladimir Herljević rođen je 1930. u Varešu u Bosni i Hercegovini. Bio je dugogodišnji suradnik i tajnik akademika Antuna Augustinčića te je surađivao i u izradi spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici, a u Augustinčićevoj radionici proveo je 29 godina.

Potvrdio se i kao vrsni stručnjak za restauriranje zagrebačke katedrale, a autor je i obnove zapadnoga portala crkve sv. Marka te niza portreta.

Na otvorenju je pročitan i brzojav gradonačelnika Bihaća Hamdije Lipovače, grada za koji je Herljević napravio poznatu skulpturu "Djevojka s Une".

Monografiju o Vladimiru Herljeviću objavila je Zadro naklada.

Izložba je otvorena do 10. listopada.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika