16.09.2010. / 16:38

Autor: Nacional.hr

HT i Nokia Siemens Networks dogovorilli testiranje LTE tehnologije

Nokia Siemens Networks i Hrvatski Telekom najavili su suradnju povodom testiranja LTE tehnologije na splitskom području početkom 2011. godine.

Nives Sandri, Goran Toplek i Goran Horvatić-JamborNives Sandri, Goran Toplek i Goran Horvatić-JamborNokia Siemens Networks, vodeća svjetska tvrtka u kreiranju rješenja za pružanje telekomunikacijskih usluga, danas je predstavila svoje komercijalno cjelovito LTE rješenje u zgradi Hrvatskog Telekoma u Zagrebu. U suradnji s Hrvatskim Telekomom, vodećim pružateljem telekomunikacijskih usluga, najavili su suradnju vezanu uz testiranje LTE rješenja na splitskom području početkom 2011. godine.

Prezentaciju je održala Nives Sandri, članica Uprave tvrtke, a mogućnosti LTE rješenja u demonstraciji uživo predstavio je Goran Horvatić-Jambor, voditelj tehničke prodaje tvrtke Nokia Siemens Networks. Prilikom demonstracije LTE-a prenešen je signal HDTV i 3D televizije, te je prikazana praktična primjena korištenja aplikacije za video konferencije, online-igre, VoIP i poslovne aplikacije.

LTE osigurava impresivne brzine (uz vršne brzine prijenosa podataka od 173 Mbps za downlink i 58 Mbps za uplink, što je 10 puta brže od HSPA brzina) i time omogućuje korištenje svih danas dostupnih podatkovnih aplikacija na zaslonima mobilnih uređaja. Putem nove tehnologije korisnici će moći razmjenjivati sve, pa i najzahtjevnije multimedijske sadržaje. LTE također nudi najučinkovitije iskorištavanje frekvencijskog spektra, a jedna od njegovih najvećih prednosti je to što će doprinijeti širenju brzog internetskog pristupa u do danas izolirana ruralna područja.

„Korisnici se sada počinju oslanjati na aplikacije i usluge složenije od jednostavne razmjene e-pošte i pretraživanja interneta. Kako bi ispunila očekivanja korisnika, mreža mora evoluirati u iduću generaciju mobilne širokopojasne mreže s većom mrežnom učinkovitošću, optimiziranim korištenjem spektra i impresivnim brzinama“ - izjavila je Nives Sandri.

„Hrvatski Telekom prvi je operator u Hrvatskoj koji svoja sredstva ulaže u naprednu LTE tehnologiju. Korisnicima u svakom trenutku želimo pružiti najbolju kvalitetu podatkovnih usluga te će se primjenom ove najnaprednije tehnologije pristup internetu i dijeljenim aplikacijama mnogostruko ubrzati. Nova će tehnologija mobilne uređaje zapravo pretvoriti u vrhunska mala računala i tako donijeti višestruko unaprijeđeno korisničko iskustvo. Nokia Siemens Networks naš je dugogodišnji partner te mi je drago što ćemo upravo u suradnji s njima korisnicima na splitskom području prezentirati LTE tehnologiju“, istaknuo je ovom prilikom Goran Toplek, direktor Odjela za planiranje i izgradnju radijskih pristupnih mreža.

Kao pionir u razvoju LTE-a, Nokia Siemens Networks je tržušni predvodnik sa 17 poslovnih ugovora i više od 25 dogovorenih testiranja. U srpnju ove godine Nokia Siemens Networks i Nokia zajedno su izvršili prvi LTE podatkovni poziv preko tržišno dostupne opreme Nokia Siemens Networks-a u frekvencijskom pojasu od 800 MHz, poznatom kao digitalna dividenda. Nokia Siemens Networks LTE rješenje bazira se na revolucionarno kompaktnoj i energetski učinkovitoj baznoj stanici Flexi Multiradio.

“Softverski definirana Flexi Multiradio bazna stanica je savršen put nadogradnje prema LTE-u. Pružatelji usluga je mogu danas pokrenuti sa WCDMA/HSPA softverom za podršku postojećim WCDMA korisnicima, a kada uređaji koji podržavaju LTE postanu dostupni i usluga bude spremna za lansiranje, bit će im potrebna samo nadogradnja softvera kako bi postigli punu funkcionalnost LTE-a”, zaključila je Nives Sandri.

Flexi Multiradio bazne stanice funkcioniraju na „plug and play“ principu rada, čime je omogućeno njihovo automatsko spajanje i integriranje u mrežu, što doprinosi smanjenju troškova prilikom izgradnje mreže. Osim o radio dijelu potrebno je brinuti i o novim zahtjevima vezanim uz jezgreni dio mreže, od koje se očekuje spremnost za „All-IP” - Nokia Siemens Networks na to odgovara kroz Evolved Packet Core (EPC) koji ima mnogo veću propusnost za podatkovni promet i u potpunosti se uklapa u novu LTE arhitekturu.

Vezane vijesti

Visoki upravni sud potvrdio: HT mora svima dati pristup optici

Visoki upravni sud potvrdio: HT mora svima dati pristup optici

Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio je tužbu HT-a i potvrdio odluku kojom je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika