22.09.2010. / 09:23

Autor: Hina

Picassova djela u bečkoj Albertini

Izloženo je 240 eksponata, ulja na platnu, crteža, plakata, pisama Pabla Picassa posuđenih iz šezdesetak javnih muzejsko-galerijskih kolekcija i pritvanih zbirki, 23 ih je iz fundusa Albertine

Pablo PicassoPablo Picasso"Picasso, mir i sloboda" naslov je izložbe otvorene u utorak na večer u bečkom muzeju Albertina.

Izložba prikazuje umjetenička djela Pabla Picassa (1881. do 1973.), kojima izražava političko zauzimanje u obrani mira i slobode za vrijeme hladnog rata, mira među ljudima, među narodima, a protiv ratova u svijetu, ugnjetavanja, pogotovu protiv strahota Francovoga diktatorskoga režima u Španjolskoj iz koje je iselio u Francusku, gdje je živio do smrti.

Izloženo je 240 eksponata, ulja na platnu, crteža, plakata, pisama Pabla Picassa posuđenih iz šezdesetak javnih muzejsko-galerijskih kolekcija i pritvanih zbirki, 23 ih je iz fundusa Albertine.

"Izložba daje novi uvid u politički angažman povijesnoga genija, jednoga od najpoznatijih slikara 20. stoljeća", rekao je prigodom otvorenja direktor Albertine Klaus Albrecht Schroeder.

Picassovi umjetnički radovi postavljeni su u Albertini kronološki od 1944. do 1973. Izloženo je i njegovo čuveno djelo "Golub s maslinovom grančicom" nastalo 1961. godine. "Sa slikanjem legendarnoga goluba Picasso je stvorio simbol nade u mir", rekao je direktor Schroeder.

Picasso je podupirao svjetske mirovne konfernecije održane u Varšavi, Parizu, Rimu i Beču, za koje je napravio plakate.

Izložba je otvorena do 16. siječnja 2011.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika