27.09.2010. / 15:06

Autor: Hina

'Dragon Strike': ISAF i afganistanske snage krenule u napad na talibanska uporišta

Za razliku od slične vojne operacije provedene u susjednoj pokrajini Helmand početkom godine u regiji Mardži, popraćenoj velikom medijskom pozornošću, ta vojna akcija prolazi gotovo nezapaženo, prenose agencije

NATO-ove i afganistanske vojne snage napadaju talibanska uporišta oko južnoga grada Kandahara, u novome nastojanju da preuzmu kontrolu nad tim područjem, no ovaj put uz nešto manje medijske pozornosti od veće akcije koju su provele u veljači u regiji Mardži.

Operacija "Dragon Strike" (Zmajev udarac) počela je u subotu zračnim napadima i akcijama na kopnu u uporištu talibana oko Kandahara, izvijestili su afganistansko ministarstvo obrane i ISAF. Borbe i napadi traju već nekoliko tjedana u mnogobrojnim područjima u kojima međunarodne vojne snage ponovno pokušavaju zauzeti neke dijelove teritorija koji su pripali talibanima.

Za razliku od slične vojne operacije provedene u susjednoj pokrajini Helmand početkom godine u regiji Mardži, popraćenoj velikom medijskom pozornošću, ta vojna akcija prolazi gotovo nezapaženo, prenose agencije.

Glasnogovornik afganistanskog ministarstva obrane Zahir Azimi izjavio je kako je riječ o "manjoj operaciji" u odnosu na onu iz veljače koja je provedena u Mardži.

Glasnogovornik NATO-a general Josef Blotz u nedjelju je izvijestio kako se u predstojećim danima očekuju velike borbe. "Kada završimo s ovom operacijom, pobunjenici će biti prisiljeni napustiti regiju ili se boriti i možda smrtno stradati. U svakom slučaju, razdvojit ćemo ih od Afganistanaca koje tako dugo ugnjetavaju", rekao je.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika