28.09.2010. / 13:03

Autor: Nacional.hr

Hrvatski pisci u Lavovu: Objavljeno ukrajinsko izdanje Baretićevog 'Osmog povjerenika'

Osim Baretića, na sajmu su hrvatske pisce predstavljali Marko Pogačar i Slađan Lipovec

Hrvatski književnik Renato Baretić boravio je od 15. do 19. rujna u Lavovu kao član delegacije Hrvatskog društva pisaca na najvećem sajmu knjiga i festivalu književnosti u istočnoj Europi.

Osim Baretića, na sajmu su bili Marko Pogačar i Slađan Lipovec. Marko Pogačar nastupio je prvi, ubrzo po slijetanju u Lavov, kao odabranik u međunarodnu pjesničku reprezentaciju koja je nastupala na svečanom otvorenju Sajma i Festivala u zgradi Filharmonije. Sljedeći njegov nastup, samostalna autorska večer u Teatru Voskrisenya, dogodio se dva dana kasnije, opet pred prepunim gledalištem. Samostalni autorski program Slađan Lipovec imao je u galeriji Kollibri, jednom od ključnih i najfrekventnijih prostora na Festivalu. Kao i Markovu slučaju, Slađanove pjesme čitane su na izvorniku i u prijevodu, a i objavljene u almanahu LitFesta.

"Mene je, silom prilika, zapalo nešto više posla; na festivalu sam imao tri nastupa: prvi u paru s poznatim ukrajinskim piscem Tarasom Prohaskom, gdje smo pričali o svojim odnosima prema jeziku; drugi samostalni, gdje sam govorio po malo o svemu što sam dosad napisao, dok je treći bio promocija ukrajinskog izdanja mojeg romana 'Osmi povjerenik', kojeg je prevela Natalija Čorpita. Sva tri programa moderirala je prof. dr. Alla Tatarenko s lavovskog Filološkog fakulteta, velika poznavateljica hrvatske književnosti i njezina požrtvovna promotorica u Ukrajini. Na sajmu sam, pak, na štandu svoga nakladnika 'Folio' iz Harkova, najveće nakladničke kuće u Ukrajini, potpisivao knjigu. Kupci su, njih pedesetak, u 90 posto slučajeva bili sadašnji ili bivši studenti kroatistike kod prof. Tatarenko", opisao je Baretić boravak u Lavovu i dodao:

"S vodećim ljudima 'Folia' dogovorio sam i objavljivanje preostalih svojih dvaju romana tijekom sljedeće dvije godine, a pitali su me i o drugim potencijalno zanimljivim hrvatskim piscima i naslovima", istaknuo je Baretić.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika