28.09.2010. / 13:57

Autor: Deutsche Welle

U Berlinu izložba gitara izrađenih u proteklih 400 godina

Berlin je trenutno pravi raj za sve ljubitelje gitare. U Muzeju glazbenih instrumenata u Berlinu izloženo je oko 160 instrumenata iz čitavog svijeta, izrađenih u proteklih 400 godina

Raskošno izrađena barokna gitara iz 1699. godine, najstariji je eksponat velike berlinske izložbe. Ova izložba nudi putovanje kroz povijest žičanih instrumenata, od baroka, pa sve do 20. stoljeća. Izložena je i legendarna elektro-akustična gitara Karla Hoefnera, napravljena 60-ih godina za čuvenog Paula McCartneyja.

'Malo koji instrument se proteklih 400 godina toliko puta mijenjao zvukom i oblikom kao gitara', tvrdi kustos Christopher Lee.

'Ovom izložbom stavili smo težište na pojedine povijesne epohe, koje su slabije zastupljene u našoj stalnoj postavci, u kojoj uglavnom dominiraju španjolske gitare i gitare s juga Njemačke', kaže Lee.

Lira i 'Biedermeier gitare'

Lira je bila omiljen instrument viših klasa u predrevolucionarnoj Francuskoj i svirale su ga uglavnom žene. Taj instrument jedan je od eksponata berlinske izložbe. Važan dio izložbe čine i njemačke Biedermeier gitare.

U Berlinu je izloženo i nekoliko gitara koje je izradio čuveni austrijski majstor Johann Georg Stauffer. Jedan od njegovih instrumenata posjedovalo je i proslavljeni kompozitor Franz Schubert.

Berlinska izložba gitara pruža odličan uvid u povijest ovog instrumenta, njegov optički izgled, zvučnu raznolikost, kao i način na koji je napravljen. Niti na jednoj izložbi do sada nije se moglo vidjeti i čuti ovoliko različitih vrsta gitara.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika