05.10.2010. / 11:43

Autor: Nacional.hr

U No galeriji Ercegović izlaže novu seriju fotografija 'Golub na grani'

Poremećena ravnoteža i stanje imanentne napetosti provlače se kroz niz motiva; očituju se u položaju tijela i njegove sjene, odnosu među ljudima koje snima, arhitekture i prirodnog okruženja

Marko Ercegović, predstavnik mlađe fotografske generacije, nepokolebljivo je vjeran klasičnom mediju fotografije i tzv. „tihoj" fotografiji, onoj u kojoj se izbjegavaju teatralni prizori i pomodni trikovi tehnike i kadra.

Njegove fotografije iskušavaju samu narav medija - zaustavljanje trenutka u kojemu, najčešće posve slučajni protagonisti nisu svjesni da su u fokusu nečijeg pogleda.

U No galeriji Ercegović se predstavlja najnovijom serijom fotografija pod nazivom Golub na grani. Premda taj motiv uistinu postoji u ovom ciklusu, naziv na neki način sumira Ercegovićev odnos prema činu fotografiranja i fotografiji općenito: goluba (savršenu fotografiju) radije ostavlja na grani, dok svu pozornost, promatrajući u prolazu ili iz zasjede, usmjerava na nestalne trenutke ljudske prisutnosti u urbanom i prirodnom okruženju.

Poremećena ravnoteža i stanje imanentne napetosti provlače se kroz niz motiva; očituju se u položaju tijela i njegove sjene, odnosu među ljudima koje snima, arhitekture i prirodnog okruženja. Te osobine njegova postupka, od prije poznate iz prethodnih ciklusa (Dubrovčani, Začarani, Ding, Male promjene), sada postaju još intenzivnijima. Motivi na fotografijama, naizgled poznati i bliski, zadržavaju distancu - golub ostaje na grani.

Inače, Marko Ercegović rođen je 1975.godine u Dubrovniku. Dobitnik je nagrade za mladog umjetnika 2008. godine. Od 1995. godine imao je desetak samostalnih izložbi i sudjelovao na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kustosica izložbe koja se otvara u utorak u 19 sati je Radmila Iva Janković.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika