08.10.2010. / 16:51

Autor: Hina

Nobel podigao prašinu: Norveški veleposlanik u Kini pozvan na razgovor

"Liu Xiaobo osuđen je na zatvorsku kaznu jer je prekršio kineski zakon. Njegova djela dijametralno su suprotna ciljevima Nobelove nagrade", dodaje se

Liu Xiaobo (Foto: Reuters)Liu Xiaobo (Foto: Reuters)Kina je u petak pozvala na razgovor norveškog veleposlanika u Pekingu zbog dodjele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liuu Xiaobou, priopćilo je norveško ministarstvo vanjskih poslova.

"Željeli su službeno izraziti svoje mišljenje, neslaganje i prosvjed", kazala je glasnogovornica ministarstva.

"Istaknuli smo da je Nobelov odbor neovisan te da se naši dobri bilateralni odnosi moraju nastaviti", dodala je.

Ranije u petak je Kina oštro osudila dodjelu Nobelove nagrade za mir zatočenom kineskom disidentu Liuu Xiaobou, ocijenivši da je odluka u suprotnosti s ciljevima nagrade te upozorivši da će to naštetiti kineskim odnosima s Norveškom, prenose agencije.

Liu Xiaobo (54), profesor književnosti, od prosinca prošle godine služi 11-godišnju kaznu zatvora zbog potpisivanja manifesta 2008. u kojem je zajedno s drugim kineskim disidentima tražio slobodu govora i održavanje višestranačkih izbora u Kini.

"Dodjela nagrade za mir toj osobi proturječna je njezinim ciljevima i opscesna", kaže se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova koje prenosi Reuters.

"Liu Xiaobo osuđen je na zatvorsku kaznu jer je prekršio kineski zakon. Njegova djela dijametralno su suprotna ciljevima Nobelove nagrade", dodaje se.

"Nobelov zahtjev bio je da se nagradu za mir dodjeli osobi koja je promicala mir među narodima, međunarodno prijateljstvo i razoružanje", ističe se.

Nagrada će naštetiti kinesko-norveškim odnosima, upozorio je glasnogovornik ministarstva Ma Zhaoxu, ne preciziravši kako.

Peking je kritizirao Oslo i 1989. kad je Nobelova nagrada za mir dodijeljena tibetanskom duhovnom vođi Dalaj-lami.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika