Objavljeno u Nacionalu br. 778, 2010-10-12

Autor: Maroje Mihovilović

EUROPA SE BRANI OD TERORIZMA U PAKISTANU

Lov na teroriste iz Attine džamije

U PAKISTANSKOJ POKRAJINI VAZIRISTAN u tijeku je akcija sprečavanja skupine terorista koji planiraju velike napade na europske gradove, a korijene vuku iz zloglasne hamburške džamije Taibe

BESPILOTNE LETJELICE
tipa Predator Amerikanci redovno koriste za smaknuća terorističkih vođa u pograničnom području PakistanaBESPILOTNE LETJELICE tipa Predator Amerikanci redovno koriste za smaknuća terorističkih vođa u pograničnom području PakistanaAmerička bespilotna letjelica tipa “Predator” u ponedjeljak 4. listopada raketirala je seosku kuću na području Mir Ali u sjevernom Vaziristanu, pakistanskoj pokrajini uz granicu s Afganistanom. U kući je ubijeno osam osoba. Dvojica pakistanskih funkcionara nedugo nakon napada obavijestili su javnost da su poginuli njemački državljani, odnosno islamski ekstremisti koji su donedavno živjeli u Njemačkoj. Nešto kasnije precizirano je da su petorica ubijenih bili njemački državljani, a državljanstvo ostalih nije objavljeno.


NAPAD “PREDATORA” uslijedio je samo dan nakon što je američko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo američke državljane koji putuju Europom da budu oprezni jer islamski ekstremisti planiraju novi napad na neki “mekani cilj” u Europi, civilnu lokaciju koja nije jako štićena, ali gdje se okuplja mnogo ljudi, kao što su aerodromi, hoteli, javni gradski promet, turističke atrakcije. Čak se govorilo da bi islamski militanti mogli poduzeti napad sličan onomu 2008. u Mumbaiju, kad su u četiri dana okršaja u tom indijskom gradu poubijali 167 ljudi, da bi cilj napada u Europi mogao biti neki aerodrom ili turistička lokacija u Njemačkoj ili Francuskoj, ili pak američka ambasada u središtu Londona. To upozorenje, pa i neka preciznija, objavile su i vlasti u Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, a i u Japanu, za japanske turiste u Europi. Prema prvim analizama, moglo se očekivati da bi takav napad mogli izvesti islamisti koji žive u Europi, ali su povezani s Al Kaidom i možda su bili na terorističkoj obuci u Pakistanu ili Afganistanu.

NAKON ŠTO JE DAN nakon tog upozorenja “Predator” napao kuću u sjevernom Pakistanu gdje su se okupili islamski ekstremisti s njemačkim državljanstvom, pojavile su se procjene da je to povezano. U utorak je pakistanski veleposlanik u SAD-u Hussain Haqqani potvrdio da je napad “Predatora” bio izravno povezan s tom prijetnjom, da je to jedan u nizu napada kojima se želi onemogućiti priprema terorističkog napada u Europi. Britanska televizija BBC World citirala je američkog obavještajnog stručnjaka koji je izjavio da je napad “Predatora” poduzet kad je teroristički napad na europski cilj bio u pripremnoj fazi, a da je svrha i drugih sličnih napada iz zraka na ciljeve na tom pograničnom području gdje žive paštunska plemena bila razbijanje priprema i ubijanje onih koji su u njima sudjelovali.

NAKON TE IZJAVE pakistanskog ambasadora u Washingtonu mediji su imali mnogo jasniju predodžbu o tome što se događalo u Vaziristanu, ali i što je tomu prethodilo, pa su podsjetili na važan događaj u Kabulu početkom srpnja, kad je na ulici u glavnom gradu Afganistana uhićen njemački državljanin afganistanskog porijekla Ahmed Sidiqi, navodno dok je išao prema njemačkom veleposlanstvu po novu putovnicu, jer je dotadašnju izgubio ili mu je bila ukradena. Sidiqi je prebačen u američku vojnu bazu Bagram nedaleko od Kabula, gdje je i zatvor za osobe osumnjičene za terorizam. Ondje je Sidiqi detaljno ispitan pa je progovorio. Sidiqijeva obitelj već dugo živi u Hamburgu, gdje je on na aerodromu čistio avione, a radio je i nešto s kompjuterima. Oženio se i unajmio stan, ali je - kako je rekao obitelji - zapao u dugove koje od svoje plaće u Hamburgu nije mogao vratiti. Zato se - tvrdio je ocu i sestri - početkom 2009. sa ženom preko Pakistana vratio u Afganistan, navodno, da započne novi život, zaradi i vrati dugove. Povremeno se javljao telefonom ocu i sestri u Hamburg. Posljednji su se put s njim čuli u lipnju, kad im je rekao da mu ide dobro i da će se uskoro vratiti u Hamburg. Bili su zapanjeni kad su doznali da je uhićen u Kabulu pod sumnjom za terorizam, a pogotovo kad su u novinama pročitali što je ispričao američkim istražiteljima.

AMERIČKA BAZA BAGRAM
nedaleko od Kabula: u njoj drže osumnjičenog
terorista Hassana Sidiqija,
njemačkog državljaninaAMERIČKA BAZA BAGRAM nedaleko od Kabula: u njoj drže osumnjičenog terorista Hassana Sidiqija, njemačkog državljaninaPREMA NJEMAČKIM obavještajnim izvorima, on je iz Njemačke u Afganistan otišao u grupi od deset njemačkih državljana islamske vjere porijeklom iz raznih islamskih zemalja, koje su islamski radikalni vođe iz Europe raznim putovima početkom 2009. poslali u Afganistan da se pripreme za napad u Europi. Sidiqi je ispričao s kim se susretao dok se posljednjih mjeseci vrzmao po ekstremističkim krugovima u Afganistanu i sjevernom Pakistanu. U sjevernim plemenskim dijelovima Pakistana susreo je jednog od vodećih ljudi Al Kaide, za kojeg je rekao da se zove Younis al Mauretani i za kojeg je doznao da je glavni planer novog napada u Europi, sličnog onomu u Mumbaiju. O njemu se malo zna, pretpostavlja se da potječe iz sjeverne Afrike i da se sklonio kraj afganistansko-pakistanske granice. Sidiqi je ispričao da je Mauretani kanio s dvojicom europskih državljana doći u Europu i pripremiti napade. Jedan od njih trebao je biti Francuz alžirskog porijekla Naamen Meziche, a drugi Nijemac iranskog porijekla Shahab Dashti. Njemačke vlasti usporedile su Sidiqijeve tvrdnje s onim što je njemačkoj obavještajnoj službi rekao Nijemac sirijskog porijekla Rami Makanesi, izručen u kolovozu Njemačkoj iz Pakistana, gdje je na plemenskom području uhićen u lipnju. Makanesi je potvrdio neke Sidiqijeve tvrdnje. Zaključeno je da postoji velika opasnost da Mauretani krene u akciju pa su poduzete protumjere: napadima “Predatorima” likvidirani su potencijalni sudionici terorističke akcije i objavljeno je službeno upozorenje u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama da postoji opasnost od terorističkog napada u Europi.

NJEMAČKA OBAVJEŠTAJNA služba od početka ljeta, kad je u Kabulu uhićen Sidiqi, provjerava nova saznanja da je znatan broj njemačkih državljana islamske vjere otišao u Pakistan i Afganistan na terorističku obuku, što je ozbiljna prijetnja sigurnosti Njemačke. Procjenjuje se da ih je barem 200 posljednjih godina bilo na takvim putovanjima, da ih je najmanje 40-ak i sada u Pakistanu i Afganistanu, a i da barem 45 islamskih radikala povezanih s Al Kaidom u ovom trenutku potajno boravi u Njemačkoj. Posebno se njemačka tajna služba angažirala ne bi li utvrdila da li se tko vratio u Njemačku iz one grupe koja je 2009. organizirano otišla u Pakistan i Afganistan, u kojoj je bio i Sidiqi.

NJEMAČKA TAJNA SLUŽBA posebno nastoji otkriti korijene islamskog radikalizma u Njemačkoj, a jedan je od zaključaka da je u radikaliziranju njemačkih muslimana značajnu ulogu odigrala džamija Taiba u Hamburgu, koja se svojedobno nazivala Al Quds. Tu je džamiju pohađao i Sidiqi. U Hamburgu ima više džamija, jer u tom ogromnom lučkom gradu žive brojni useljenici islamske vjere, posebno mnogo Turaka koji obavljaju manualne poslove u pomorskom, prometnom i industrijskom sektoru. Tako postoje džamije za Turke, za Irance, a Taiba je namijenjena prije svega Arapima. Osnovana je 1993. i u njoj se propovijeda radikalni sunitski islam. Među 19 izvršitelja terorističkog napada 11. rujna 2001. na New York i Washington bili su i oni koji su neko vrijeme živjeli u Hamburgu. Vođa te grupe Mohamed Atta živio je izvjesno vrijeme u Hamburgu i posjećivao upravo tu džamiju. Nakon toga njemačka tajna služba počela se više baviti tom džamijom i onima koji je pohađaju. U kolovozu 2002. u pretresu te džamije nađeno je dosta radikalne literature, ali nije zabilježena nikakva subverzivna ili kriminalna aktivnost. Džamija je bila još nekoliko puta pod paskom, ali nisu poduzimane nikakve mjere. Njemački istražitelji žalili su se da precizni njemački zakoni toleriraju visok stupanj vjerskih sloboda, što je onemogućavalo policiju da optuži imame da radikalizirju vjernike do stupnja kad to prerasta u terorističku propagandu. Njemački tjednik Der Spiegel nedavno je objavio da ima indicija da su ondje sazrijevale i inicijative za organiziranje u grupe za nasilno djelovanje, u sklopu čega su bila organizirana i putovanja u Pakistan i Afganistan. Sve to otkrio je i Sidiqi u američkoj bazi Bagram nedaleko od Kabula. Te informacije proslijeđene su njemačkoj tajnoj službi, a nakon dodatne istrage njemačke su vlasti u kolovozu ove godine zatvorile hamburšku džamiju Taibu, iako su u njemačkim sigurnosnim službama neki tvrdili da ju je bolje ostaviti otvorenom, jer će tako lakše kontrolirati njemačke islamske radikale koji je pohađaju, a oni će se raspršiti kad džamija bude zatvorena. Njemačka obavještajna služba posljednjih je tjedana dosta svojih saznanja otkrila i javnosti, kako bi je upozorila na djelovanje islamskih radikala u Njemačkoj, ali i na opasnost od njihovih terorističkih akcija. Tu je mogućnost, doduše, njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière umanjivao, pa se u njemačkim sigurnosnim krugovima tvrdi da je Britanija mnogo ugroženija od Njemačke, unatoč hamburškoj ćeliji o kojoj se toliko govori, a čije neke radikalne članove njemačka tajna služba sada traži i pokušava uhititi.

THOMAS DE MAIZIÈRE
Njemački ministar
unutarnjih poslova
posljednjih je tjedana tvrdio da je mogućnost
napada na njegovu
zemlju mala, iako su
obavještajne službe
tvrdile suprotnoTHOMAS DE MAIZIÈRE Njemački ministar unutarnjih poslova posljednjih je tjedana tvrdio da je mogućnost napada na njegovu zemlju mala, iako su obavještajne službe tvrdile suprotnoJEDNAKO INTENZIVNO ZA njima traga i američka tajna služba, ali ne da ih uhiti, nego da ih likvidira. Za Amerikance su islamski radikali koji se nađu u Afganistanu ili u Pakistanu uz afganistansku granicu, za koje postoji osnovana sumnja da pripremaju, planiraju ili uvježbavaju terorističke akcije, legitimni ciljevi napada, kao oni njemački državljani pretprošlog ponedjeljka, ubijeni iz “Predatora”, sada jednog od glavnih američkih oružja u borbi protiv globalnog terorizma, za koji američki vojni vrh i dalje smatra da mu je organizacijsko ishodište uz pakistansko-afganistansku granicu. Zato ondje “Predatori” i najviše operiraju, nastojeći likvidirati operativce Al Kaide, pa i ove koji su došli iz Njemačke. Prema rekonstrukciji BBC-ja, od siječnja 2008., kad je “Predatorom” prvi put napadnut cilj uz pakistansko-afganistansku granicu, do siječnja 2009., kad je istekao mandat bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, u 25 napada “Predatorima” ubijeno je nešto manje od 200 ljudi. Od siječnja 2009. do lipnja 2010., dokad postoje precizni službeni podaci, u još 87 takvih napada ubijeno je nešto više od 700 ljudi. Nakon toga ti su napadi pojačani, ima ih nekoliko svaki tjedan, jer američke obavještajne službe sve efikasnije identificiraju lokacije gdje napade treba izvesti, i protiv koga.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika