Objavljeno u Nacionalu br. 778, 2010-10-12

Autor: Berislav Jelinić

Pozadina obrane optuženog za ubojstvo Pukanića i Franjića: Mafalani neistinama štiti Đurovića

S obzirom na to da u ovom slučaju mjerodavne institucije sasvim sigurno nemaju namjeru davati više od jedne oprosnice, moguće je da je Mafalani prošli tjedan ponovno otvorio utrku tko će prvi otkriti naručitelja

AMIR MAFALANI na sudu je izjavio kako je policiju upozorio da se sprema ubojstvo Ive Pukanića, ali to po svemu sudeći nije istinaAMIR MAFALANI na sudu je izjavio kako je policiju upozorio da se sprema ubojstvo Ive Pukanića, ali to po svemu sudeći nije istinaAmir Mafalani, jedan od optuženih urotnika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, lagao je kada je prošli tjedan iznoseći svoju obranu ispričao da je uoči tog ubojstva najavio policiji da će skupina Roberta Matanića izvršiti atentat na Ivu Pukanića. To su Nacionalu potvrdila dva neovisna izvora iz pravosudnog i policijskog miljea. Nacionalu su ispričali da je Mafalani nekoliko godina bio policijski doušnik, te da je u više navrata policiji javljao informacije o tome što se događa u kriminalnom miljeu, ponajprije ono što se događa u miljeu krijumčara droge. Informacije koje je Mafalani znao dojavljivati policiji znale su biti izuzetno korisne, a bile su i vrlo precizne.

Zato su se u policiji začudili kada su čuli što je Mafalani počeo govoriti na sudu, jer smatraju da bi o najavi Pukanićeva ubojstva zasigurno govorio puno preciznije da je o tome stvarno nešto želio otkriti, jer se tako ponašao i ranije. Kada je o nečemu nešto želio reći policiji, nije govorio u šiframa ili neodređeno. Na sudu je prošli tjedan Mafalani izjavio: ”Čuo sam još 15. listopada 2008. da se priprema ubojstvo Ive Pukanića. Dva dana kasnije primio sam prijetnju da sam ja sljedeći, te da će se za prvi zločin naširoko čuti. Ubrzo sam se obratio policajcu Nenadu Šipušiću.” Mafalani je na sudu rekao da je sa Šipušićem kontaktirao 19. listopada 2008., te da mu je on rekao da nastavi kontaktirati s Matanićem.

Mafalani je na sudu ispričao i da je Šipušića nazvao telefonom iste večeri kada se dogodilo ubojstvo i rekao mu da je siguran da je to to, jer mu je Robert Matanić prije rekao da je sve organizirao nakon povratka iz Crne Gore i da je za to plaćeno 120.000 eura. Mafalani je ispričao i da je kasnije, kad je bio uhićen, i policajcu Domagoju Aniću kazao kako mu je Robert Matanić rekao da je Pukanić trebao biti ubijen na Cvjetnom trgu istog tjedna kada je ubijena Ivana Hodak. Izvori bliski policiji tvrde da Mafalani ništa od toga nije unaprijed najavio, te da bi takvo što sigurno odmah privuklo pažnju Nenada Šipušića, ali i bilo kojeg drugog policajca. Šipušić je iskusan policajac, u to vrijeme bio je aktivan i na prikupljanju podataka o ubojstvu Ivane Hodak, te bi sigurno bar napisao službenu zabilješku da je s Mafalanijem vodio bilo kakav razgovor sličnog sadržaja.

Da bi policijska interpretacija tog događaja mogla biti istinita pokazuju i neke druge tvrdnje koje je Mafalani tih dana iznio na sudu. On je naknadno rekao da nije bio nikakav policijski doušnik, te da je Šipušića nazvao jer je u njega nekako imao povjerenja, bez ikakvog drugog suvislog obrazloženja. Međutim, njegove tvrdnje da nije bio policijski doušnik po svemu sudeći demantira još jedan detalj. Sutkinji Ivani Kršul Mafalani je dao i telefonski broj policajca Šipušića, te naglasio da se u telekomunikacijskom vještačenju vidi da je s njim razgovarao. U toj priči jedino nije jasno gdje se on kao suspektni pripadnik kriminalnog miljea uspio upoznati sa Šipušićem i steći u njega povjerenje. Sutkinja je odlučila da će se kao svjedoci saslušati i policajci Šipušić i Anić, koji će vjerojatno ispričati nešto drugačiju verziju svojih kontakata s Mafalanijem. Pravi razlog zašto se Mafalani na taj način počeo braniti na sudu zapravo je pokušaj da svojim iskazom zaštiti Slobodana Đurovića i osobe koje su se na razini indicija već spominjale kao mogući naručitelji atentata na Pukanića.

”Za ime Slobodan Đurović nikada prije nisam čuo, niti za nadimak Kardinal. Kada sam čuo da je uhićen Milenko Kuzmanović, znajući da se on bavio prijevozništvom, mislio sam da je taj Đurović neki njegov kamiondžija koji je uhićen zajedno s njim”, izjavio je Mafalani na sudu. Odgovarajući na pitanja sutkinje Ivane Kršul, Mafalani je tvrdio da nikada od Matanića nije čuo da se planira ubiti Hrvoja ili Novicu Petrača, da mu Matanić ni u kakvom kontektstu nikada nije spominjao ni Stanka Subotića Caneta, ni Vladimira Zagorca, pa čak ni Sretena Jocića. Sve to pokazuje da bi mogle biti točne tvrdnje da je Mafalani aktualnu verziju svoje obrane mijenjao doslovno u posljednji trenutak. Postoji još jedna neplanirana posljedica Mafalanijeva iznošenja obrane na sudu. On je svu krivnju svalio na Roberta Matanića. Njega bi Mafalanijeva obrana mogla potaknuti na to da i on ispriča sve što zna o atentatu, a on vjerojatno zna i tko su naručitelji atentata. Bude li to odlučio ispričati mjerodavnim institucijama, mogao bi dobiti oprosnicu, novi identitet i uvjete za početak novog života u nekoj drugoj zemlji.

S obzirom na to da u ovom slučaju mjerodavne institucije sasvim sigurno nemaju namjeru davati više od jedne oprosnice, moguće je da je Mafalani prošli tjedan ponovno otvorio utrku tko će prvi otkriti naručitelja. Uoči druge godišnjice od stravičnog zločina, otkrivanje naručitelja atentata bila bi minimalna satisfakcija obiteljima poginulih Ive Pukanića i Nike Franjića.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

registracija
12/5/10

kajsija56, 12.10.10. 09:11

Neka gospodin Jelinić pročita Glas Slavonije (na internetu) od 06.10. i tiskano izdanje Večernjeg lista od 07.10. te neka još jednom provjeri svoje "izvore" i neka se prestane predstavljati kao Bogom dan za iznošenje svojih komentara i konstrukcija u vezi ovog slučaja slučaja. Prateći sve njegove napise do sada stiče se dojam da njemu nije u interesu da se slučaj riješi jer nijedne druge novine ne pišu o tome na takav način. Možda je gospodin Kersner imao pravo u jednom od svojih e-mailova kada je spominjao "Nacional". Ovo je ipak i za novinarsku slobodu prehuškački.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika