13.10.2010. / 08:03

Autor: Hina

ABC News: Ruska vojska se okreće oružju na napuhavanje

Ruska vojska, koja je jedna od najvećih na svijetu, razmatra mogućnost proširenja svog arsenala s raketnim lanserima S-300, tenkovima T-80, lovcima MiG-29, radarima i drugim oružjem "na napuhavanje", izvijestila je u utorak američka TV mreža ABC News.

Tenk na napuhavanje (YouTube)Tenk na napuhavanje (YouTube)Ruska vojska, koja je jedna od najvećih na svijetu, razmatra mogućnost proširenja svog arsenala s raketnim lanserima S-300, tenkovima T-80, lovcima MiG-29, radarima i drugim oružjem "na napuhavanje", izvijestila je u utorak američka TV mreža ABC News.

U TV prilogu, dvojica muškaraca na livadi izvan Moskve, odmotavaju mali paket, uključuju pumpu za zrak i roku od nekoliko minuta nad njima se nadvija protuzrakoplovni raketni lanser S-300 u punoj veličini.

Potom na kompresor spajaju drugi paket i u roku od tri minute, 100 kg meke tkanine pretvara se u tenk T-80, koji jedan radnik podiže i stavlja uz napumpani S-300.

Riječ je o oružjima-mamcima koje izrađuje tvrtka Rusbal, proizvođač balona na vrući zrak, dvoraca na napuhavanje za dječja igrališta i slične opreme.

Rusko ministarstvo obrane je u pregovorima s tvrtkom Rusbal o razvoju niza tipova oružja-mamaca na napuhavanje, koji se mogu staviti na bojišta da zavaraju neprijatelja o položajima i namamiti ih da napadnu jeftine replike s raketama vrijednim milijune dolara.

"Oni su lagani, može ih se brzo premještati, puno su mobilniji. Oni su potpuna imitacija u svakome smislu: vizualno, toplinski i na radaru", izjavio je Viktor Talanov, voditelj marketinga tvrtke Rusbal.

Talanov nije želio točno reći po kojoj cijeni će se prodavati lažni T-80 za vojsku, no komercijalna verzija košta 6.000 dolara. Vojna inačica, po njegovim bi riječima, koštala dvostruko.

Iz zraka, mamci izgledaju izvanredno realistično, no u doba termovizijskih kamera i raketa koje su navođene toplinom, Rusbal je morao poboljšati tehnologiju mamaca da bi zainteresirao vojsku. Oni su različite dijelove opreme prekrili s tankim slojem metala te instalirali sustav grijanja, tako da, primjerice, kamion na napuhavanje izgleda kao da ima topli motor, kada se gleda kroz toplinski osjetljivu kameru.

Talanov tvrdi da se u ispitivanju koje je provela vojska, nije mogla primjetiti razlika između stvarnog i lažnog oružja.

Lažno oružje stari je ratni trik, a među posljednjim primjerima je NATO-ovo bombardiranje lažnih srpskih tenkova na Kosovu 1999. U Rusbalu vjeruju, da je neke od njihovih "tenkova", Rusija koristila u petodnevnom ratu s Gruzijom 2008., navodi ABC News.

Vezane vijesti

Šveđaninu nađeno oružje u prtljazi

Šveđaninu nađeno oružje u prtljazi

Zbog posjedovanja oružja koje mu je pronađeno u osobnoj prtljazi u Zračnoj luci Split policija je prekršajno prijavila državljana Švedske, doznaje se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika