15.10.2010. / 14:46

Autor: Hina , Nacional.hr

'Olakšanje' u HDZ-u: Šeks protumačio da Bianca Matković više ne može u Sabor

Na opasku novinara da je i premijerka Jadranka Kosor prelazila s jedne na drugu dužnost u vladi bez odmrzavanja i stavljanja u mirovanje mandata, Šeks je odgovorio da "to nema veze jedno s drugim" te da je ona svoj mandat stavila u mirovanje

Bianca MatkovićBianca MatkovićPotpredsjednik Sabora Vladimir Šeks (HDZ) ustvrdio je danas da Bianca Matković nema pravo ponovno aktivirati zastupnički mandat te da je pravo na taj mandat izgubila propustivši ga aktivirati pa ponovno zamrznuti kad je s mjesta državne tajnice prelazila na ministarsku funkciju.

"Ako državni tajnik osam dana od prestanka dužnosti ne aktivira mandat u Saboru, prolazi isto kao Radimir Čačić", rekao je Šeks novinarima u Saboru.

Šeks smatra da dužnosnik koji prelazi s jedne na drugu dužnost nespojivu sa zastupničkom mora aktivirati i odmah staviti u mirovanje zastupnički mandat, ako ga želi zadržati.

Bianca Matković u Sabor je izabrana 2007., s liste HDZ-a u drugoj izbornoj jedinici, no mandat je odmah stavila u mirovanje, zbog nespojive dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova. S te je dužnosti otišla lani u srpnju, od kad je bila na funkciji ministrice bez portfelja.

Šeks tumači da je tada morala odmrznuti pa ponovno aktivirati zastupnički mandat, što je propustila učiniti.

Na opasku novinara da je i premijerka Jadranka Kosor prelazila s jedne na drugu dužnost u vladi bez odmrzavanja i stavljanja u mirovanje mandata, Šeks je odgovorio da "to nema veze jedno s drugim" te da je ona svoj mandat stavila u mirovanje.

Nije htio odgovoriti na pitanje ima li bivši premijer Ivo Sanader pravo ponovno aktivirati svoj zastupnički mandat, kao ni na pitanje hoće li HDZ tražiti tumačenje Odbora za zakonodavstvo o Sanaderovu zahtjevu da mu se mandat ponovno aktivira.

Pitanje mandata Biance Matković aktualizirano je ponajprije zbog špekulacija da bi se dotična mogla vratiti u Sabor, i to iz razloga da se stavi na stranu Ive Sanadera, nauštrb svoje matične stranke. Uz ime Biance Matković, kao Sanaderu naklonjeni zastupnici (s aktivnim ili neaktvnim mandatom) još su se spominjali i Mario Zubović, Jerko Rošin, pa čak i Luka Bebić. Zadnja dva su međutim demantirali takva nagađanja, ističući da ostaju uz Jadranku Kosor. No, i bez takvih pretpostavki, ljudima u HDZ-u je valjda lijepo znati da barem jedna od nekolicine ljudi što nisu u potpunosti lojalni Jadranki Kosor ne može i da hoće eventualno naštetiti interesima aktualne vladalačke nomenklature. Stvar je, dakako, preventivne naravi.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 15.10.10. 15:24

Ma Šeks u ovoj svojoj pravnoj prčiji od države,može protumačiti kako je govno sastavni dio sarme.Nebi bio problem da za kušače tog svog specijaliteta nema osobno građane Hrvatske.On sam se grozi toga menia.Kaže da je odvratno ali samo u kuloarima.


registracija
30/6/10

petrus7, 15.10.10. 16:17

On tumači kako bi oni voljeli. Onda ni Jaca ne može nazad u sabor. Po tumačenju zakona, bianca ima pravo na sabor i to će biti dovoljno da se sruše ova govna koja rade sve van zakona i kako oni hoće. DOSTA JE!!!


registracija
7/1/09

maggiore, 15.10.10. 16:29

Kakve su to shpekulacije?!?
Pa Bianca je pametna i obrazovana gospdja.


registracija
25/11/06

markica, 15.10.10. 18:13

DA ALI TAKVE NE TREBAJU, ONI TREBAJU OVCE ZA ŠIŠANJE. MISLIM DA IMAMO VLADU KAKU I ZASLUŽUJEMO.KAKAV NAROD TAKA VLADA. MISLIM DA BI BILO VRIJEME DA NAROD POČNE MISLIT SVOJOM GLAVOM PA MALO NA CESTE, VIDITE KAKO TO RADE FRANCUZI, GRCI I OSTALI. NAŠIMA JACA POKAŽE LIZIKU I ZA DVA DANA KO DA NIŠTA NIJE BILO, A VLADA IDE DALJ PO SVOJOJ ZACRTANOJ TRASI RAVNO U BANKROT.


registracija
29/11/09

Ivis, 16.10.10. 00:26

Gadni su ti zakoni za "vlastite potrebe", ( Sex-ove)!! Imaju vise tumacenja, nego rijec "KOSA"! To SPRDALO treba odstraniti sto prije!


registracija
30/8/10

TonyP, 16.10.10. 02:55

Tko ce znati ako ne on. ZNA SE!


registracija
25/6/10

vidra, 16.10.10. 07:07

Tko je uopće protežirao tu smrknutu balavicu na tako važna radna mjesta? Muka mi je od kadrovskih rješenja u ministarstvima. Zato nam i ide ovako. Znači, treba imati mentora na pravom mjestu, znati klimati glavom i tada je osigurano napredovanje.Tako je i ona dospjela genijalnim rješenjem Sanadera, kao što je" genijalno" i vladao.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika