18.10.2010. / 09:40

Autor: Hina

Bakir Izetbegović: 'Hrvatski entitet je utopija, nije stvoren '92., pa neće niti 2010.'

"Dodik bi trebao prestati s pričama koje su uvredljive i uz to potpuno nerealne, protivne Daytonu, Ustavu BiH i interesu velesila. Bolje mu je da se s nama prihvati gospodarstva, jer umirovljenici u RS imaju najniže mirovine u Europi", rekao je Izetbegović

Bakir IzetbegovićBakir IzetbegovićNovoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru objavljenom u beogradskoj Politici u ponedjeljak ocijenio je ideju stvaranja trećeg, hrvatskog entiteta u BiH kao utopiju.

"To je utopija. Kad to nije moglo 1992., u onakvom rasporedu odnosa, zašto bi moglo 2010.", odgovorio je Izetbegović na novinarski upit o najavama stvaranja hrvatskog etniteta u BiH. Nije dodatno objasnio svoje stajalište, ali je izrazio nadu u dobru suradnju sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda.

Svog prethodnika na mjestu bošnjačkog člana Harisa Silajdžića kritizirao je zbog vođenja "tvrde" politike. "On je pregovarao u stilu 'sve ili ništa', a dobivao je ništa ili skoro ništa", rekao je Izetbegović.

Miloradu Dodiku, bivšem premijeru i novom predsjedniku RS-a, Izetbegović zamjera stalne prijetnje referendumima i razdruživanjem. "Dodik bi trebao prestati s pričama koje su uvredljive i uz to potpuno nerealne, protivne Daytonu, Ustavu BiH i interesu velesila. Bolje mu je da se s nama prihvati gospodarstva, jer umirovljenici u RS imaju najniže mirovine u Europi", rekao je Izetbegović.

"BiH nema alternativu kad je u pitanju priključenje EU, a na začelju je tog procesa. Za ove dvije anomalije krivi su lideri koji sebično svađaju narode, plaše ih, obećavaju nerealne nacionalne projekte, umjesto da se okrenu realnosti i budućnosti i naprave zajednički iskorak ka boljem životu", smatra Izetbegović.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika