18.10.2010. / 16:14

Autor: Martina Čizmić

Big Brother nadzire 'farmere': Kako Facebook ipak dijeli vaše osobne podatke po Internetu

"Podaci o korisniku Facebooka bez nadzora se dijele putem internetskih preglednika ili putem aplikacije", potvrdio je glasnogovornik Facebooka

Postavke privatnosti ipak ne garantiraju i potpunu kontrolu nad dijeljenjem podatakaPostavke privatnosti ipak ne garantiraju i potpunu kontrolu nad dijeljenjem podatakaNajpopularnija društvena mreža na internetu, Facebook, već se dugo bori s problemom očuvanja privatnosti svojih korisnika. Nekoliko promjena politike privatnosti i opcija privatnosti donekle su korisnicima dali dojam da su njihovi podaci ipak zaštićeni od neovlaštenog širenja internetom.

No, Wall Street Journal otkrio je da i u najkonzervativnijim postavkama postoji neželjena rupa koja omogućuje aplikacijama dijeljenje ne samo informacija korisnika, već i informacija o njihovim prijateljima. Prije svega dijeli se jedinstveni broj koji je dodijeljen svakom korisniku Facebooka, a pomoću kojeg se kasnije može istog korisnika pronaći.

Propust se odnosi na više desetaka milijuna korisnika Facebooka koji istovremeno igraju igrice poput Farmvillea i Frontiervillea.

"Podaci o korisniku Facebooka bez nadzora se dijele putem internetskih preglednika ili putem aplikacije", potvrdio je glasnogovornik Facebooka i dodao kako činjenica da tvrtke koje proizvode aplikacije za Facebook imaju informacije o korisnicima ne daje i dopuštenje da te podatke dijele okolo.

Istaknuo je kako Facebook već poduzima određene mjere kako bi se "dramatično ograničilo" dijeljenje osobnih informacija korisnika putem drugih aplikacija.

Nakon što je WSJ obavijestio Facebook o propustu neke su od aplikacija postale nedostupne korisnicima. No, otkrili su i kako su dotične tvrtke dalje dijelile informacije o korisnicima, trećim tvrtkama koje su te podatke koristile u vlastite svrhe.

Iako su iz jedne od tih tvrtki RapLeafa poručili kako nisu dijelili podatke namjerno, činjenica da su oni došli u ruke trećih tvrtki dovoljno govori o tome koliko je sigurnost na Facebooku krhka.

Podsjetimo, Facebook se već našao na udaru udruga za zaštitu privatnosti nakon što je otkriveno da neke promjene u politici privatnosti daju automatski omogućavaju dijeljenje osobnih informacija korisnika putem interneta. Posljednja u nizu je bila opcija automatskog prijavljivanja na druge web stranice poput YouTubea s Facebook računom. Nakon što je to otkriveno, Facebook je promijenio opcije i isključio automatsko prijavljivanje za sve koji to nisu sami željeli.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika