20.10.2010. / 16:31

Autor: Hina

Bivši šef HEP-a s Uskokom razgovarao više od 60 sati: Mravak u petak izlazi iz pritvora?

Mravak s USKOK-om surađuje od kraja kolovoza kada je njegovu obranu preuzeo odvjetnik Šerić, koji je najavio da se bivši čelnik HEP-a više neće braniti šutnjom nego istinom

Ivan MravakIvan MravakNa zagrebačkom Županijskom sudu u petak će se odlučivati hoće li bivši direktor HEP-a Ivan Mravak biti pušten na slobodu ili će mu produljiti istražni zatvor, doznaje se od njegovog odvjetnika Branka Šerića.

Ročište o pritvoru trebalo bi se održati u petak poslijepodne, kazao je Šerić, dodajući da će zatražiti da se njegovog branjenika isti dan pusti na slobodu. Šerić smatra da će sud udovoljiti njihovom zahtjevu s obzirom na to da Mravak surađuje s USKOK-om, gdje je već desetak puta razgovarao s istražiteljima.

Neslužbeno se doznaje da u USKOK-u imaju više od 60 sati snimaka na kojima Mravak govori o aferama u kojima je osumnjičen, ali i nekima gdje je tek u ulozi svjedoka.

Mravak s USKOK-om surađuje od kraja kolovoza kada je njegovu obranu preuzeo odvjetnik Šerić, koji je najavio da se bivši čelnik HEP-a više neće braniti šutnjom nego istinom.

Mediji su potom, pozivajući se na dobro obaviještene neimenovane izvore, pisali kako je Mravak kazao da je sve radio po uputama s vrha, ali i da je HEP-ov novac davao rizničaru HDZ-a Mladenu Barišiću, nedavno uhićenom u aferi "Fimi medija". Upravo za taj slučaj Mravak je od USKOK-a navodno dobio tzv. oprosnicu, što znači da se protiv njega, u zamjenu za svjedočenje, ne bi pokretao kazneni postupak.

Osim Barišića i bivšeg premijera Ive Sanadera, Mravak je navodno teretio i neke ministre. No, njegov odvjetnik potvrdio je tek da se u svom iskazu Mravak dotakao nekih ljudi povezanih s vlasti, ali nije želio otkriti je li ih svojim iskazima teretio.

Mravak je zajedno s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom osumnjičen da je HEP oštetio za 600 milijuna kuna, zbog čega je i završio u istražnom zatvoru. USKOK je protiv njega pokrenuo i istragu zbog sumnje da je struju po znatno nižoj cijeni prodavao dvjema tvrtkama u sastavu koncerna DIOKI te da je toj tvrtki bez odluke Uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna s rokom otplate od 60 dana te kamatom od 10,5 posto.

Tereti ga se i da je povratniku iz Australije Radi Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te da po povlaštenoj cijeni kupi stan. Iako je primao plaću kao zaposlenik HEP-a, Buljubašić je zapravo radio u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. No, taj slučaj je u djelokrugu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, a ne USKOK-a.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika