24.10.2010. / 18:27

Autor: Hina

Izraelci u svibnju u napadu na brod s pomoći za Gazu ispalili 308 metaka

Ashkenazi je rekao da su vojnici ispalili 308 bojnih metaka. Jedan do glavnih generalovih pomoćnika agenciji Reuters je rekao da je od tih metaka 70 bilo ispaljeno kako bi nanijeli ozljedu dok su ostalo bili pucnjevi upozorenja

Brod s pomoći za Gazu napadnut je u svibnju ove godineBrod s pomoći za Gazu napadnut je u svibnju ove godineIzraelski komandosi ispalili su 308 metaka u svibnju na brod s pomoći za Gazu kako bi zaustavili putnike koji su ih napali smrtonosnim oružjima uključujući i otetu strojnicu uzi, rekao je izraelski general u nedjelju.

U povremeno napetoj drugoj rundi svjedočenja pred državnim istražnim povjerenstvom general Gabi Ashkenazi je ustrajavao na ocjeni da je ubojstvo devet propalestinskih Turaka na brodu Mavi Marmara u svibnju od strane izraelskih mornaričkih snaga bilo neizbježno.

Komandosi izraelske mornarice su imali opremu za suzbijanje nereda ali su ubrzo prešli na bojno streljivo jer "bi bilo više žrtava da to nisu učinili", rekao je Ashkenazi šesteročlanom Turkelovom povjerenstvu.

Ashkenazi je rekao da su vojnici ispalili 308 bojnih metaka. Jedan do glavnih generalovih pomoćnika agenciji Reuters je rekao da je od tih metaka 70 bilo ispaljeno kako bi nanijeli ozljedu dok su ostalo bili pucnjevi upozorenja.

Ta je tvrdnja u skladu s turskim forenzičkim nalazima da je devetero ubijenih aktivista bilo pogođeno ukupno 30 puta a da je od metaka ranjeno još 24-ro putnika.

"Oni koji postavljaju pitanje taktike trebali bi predložiti alternativno rješenje", rekao je Ashkenazi. Ashkenazi je rekao da su putnici od komandosa koje su savladali oteli tri pištolja glock i jedan uzi. Komandosi su spušteni iz helikoptera u noći na brodove na kojima je bilo mnogo putnika.

"Oni su pogodili one koji su jasno bili uključeni u napad na njih a ne one koji nisu", ustvrdio je izraelski general.

Mavi Mramara i još pet drugih brodova pokušali su u svibnju probiti izraelsku blokadu Pojasa Gaze pod nadzorom Hamasa i dostaviti pomoć u čemu ih je spriječila intervencija izraelske mornarice.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika