25.10.2010. / 12:16

Autor: Nacional.hr

U 89. godini preminula velika hrvatska pjesnikinja Vesna Parun

Vesna Parun počela je pisati vrlo rano, svoju prvu pjesmu "Pramaljeće", napisanu na otoku Visu, objavila je već s deset godina (1932.) u listu "Anđeo čuvar"

Vesna Parun; Autor:
Boris Sćitar/PIXSELLVesna Parun; Autor: Boris Sćitar/PIXSELLHrvatska pjesnikinja Vesna Parun preminula je u ponedjeljak u Stubičkim toplicama u 89. godini života, javlja HRT.

Vesna Parun pripada među najpoznatije suvremene hrvatske pjesnike. Ona je i najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća. To mjesto u hrvatskoj književnosti zauzela je zahvaljujući raskošnosti pjesničkog izraza, bogatstvu tema i motiva i stvaralačkoj plodnosti. Rođena je 10. travnja 1922. na otoku Zlarinu blizu Šibenika, gdje joj je otac radio kao općinski činovnik koji je često bio premještan i ostajao bez posla, zbog čega je brojna obitelj (četvero djece) živjela u prilično teškim uvjetima.

U travnju ove godine Vesnu Parun posjetio je predsjednik Ivo Josipović; foto: Autor:
Boris Šćitar/PIXSELLU travnju ove godine Vesnu Parun posjetio je predsjednik Ivo Josipović; foto: Autor: Boris Šćitar/PIXSELLZa svoj pjesnički rad dobila je značajne i brojne nagrade i priznanja. Za zbirku "Pjesme" (1948.) dobila je Nagradu Matice hrvatske, za zbirku "Crna maslina" (1955.) dobila je Nagradu grada Zagreba, za stihovani dječji roman "Mačak Džingiskan i Miki Trasi" (1968.) dobila je Nagradu Grigor Vitez, 1972. dobila je kao najuspješniji dječji pjesnik Zmajevu Nagradu Matice srpske u Novom Sadu, a 1970. u Parizu je dobila Diplomu za poeziju. Njena zbirka "Zore i vihori" (1947.) po mnogo čemu označava važan datum u razvojnom tijeku novije hrvatske poezije.

Vesna Parun počela je pisati vrlo rano, svoju prvu pjesmu "Pramaljeće", napisanu na otoku Visu, objavila je već s deset godina (1932.) u listu "Anđeo čuvar". Slijedi pjesma "Zov" objavljena 1938. godine u časopisu "Sjeme", glasilu muške klasične gimnazije kojem su urednici bili Jure Kaštelan i Živko Jeličić. Već ta pjesma nosi u sebi dah temeljne ideje vodilje: himnu životu, radu i hrabrosti. Osim poezije, piše dječje i satiričke pjesme, prozu i drame. Njezina su djela prevođena na mnoge jezike.

Taj divlji kapitalizam

Prošle godine je objavljena njezina knjiga angažiranih pjesama pod naslovom "Taj divni divlji kapitalizam" u kojoj je ona izrugivala niz hrvatskih političih imena i pojava. Za Hrvatsku tako kaže da je "izvana jasna i časna i trijezna", ali da se u njoj vodi "noći i zanoći život tajni kupoprodajni".

Političare na vlasti naziva "državnim lopovima", njihovi birači su "horde ratnika uličnih, skup trutova lijenih", a ni o veleposlanicima nema bolje mišljenje: "Bili su lupeži i tati. A sad su časni diplomati." Ima komentar i na aferu Index ("Poiskah mentora. On reče: daj stotku!") te riječ simpatije za radnike ("Proleteri ištu da im se objasni zašto je danas sve drukčje nego juče"), no smatra da više nije ostalo ničega za pljačku: "Buduć da je u državi ovoj sve počlo s privatizacijom, zašto da se ne proglasimo, zaboga, malom privatnom nacijom. Ukinimo državu! Skinimo joj glavu, pa ju nataknimo na privatnu enklavu."

Vesna Parun okomila se u ovoj zbirci i na čelnike Društva hrvatskih književnika koje naziva bijednim krokodilima i političkim fosilima. Osobito joj se zamjerio jedan za koga kaže da joj se najprije udvarao pijan sa zahodske školjke, a potom je optuživao da je razvratna nimfomanka, kurtizana, uspaljenica i kurva: "I dok je to sve u knjižurinu ljevicom trpao, kladila bih se da desnicom je drkao".

Nije bolje prošao ni ministar financija Ivan Šuker kojemu je posvetila cijelu pjesmu, nazvanu "Šukerijada", koju objavljujemo u cijelosti.

ŠUKERIJADA

Kad poskupi benzin,
skratit ćemo ceste.
Kad iščezne kerozin,
imamo paštete.
Za dojilje je lako:
bit će ptičjeg mlijeka.
Jeftinija bit će jahta
neg kolijevka


DRŽAVA LUDA OSTALA BEZ MUDA
Neandertalci,
inače nemam
ništ' protiv njih,
pola svog ljudstva
pobacali
u tavu,
ispekli ih,
proždrli,
i napravili
Državu.
Kako im je pošlo to
"za trbuhom", zna se.
To jest: ne zna se.
I nikom ništa.
Sad proračunske
popunjavaju rupe
kruhom.
Vuk sit,
i cijelo je dupe.
Susjedi vele:
ta Država je luda!
A Država im citira
Augustina
i Moniku.
"De civitate Dei",
dakako.
Ali u toj
nezbiljskoj
Božjoj civitadi
nije li - od straha
da ne umre
od gladi -
premijer
nekom Cigi
ukro harmoniku?
I punih hambara
dao gordo se
u trk,
vičući:
htjeli ste
vi mandrili
muškarca,
koji nema
ni muda,
ni brk.
Pa sad ga
nemate.
Eto vam
Kosorčice!
Nema muda,
doduše,
al ima zato
cice
u koje bozi
dvaju vjetrova
pušu.
Pa prakamenu svoju
spašavaj dušu.
I sritno van bilo
pod štitom svetog Duje.
A meni se
od vas
povijesno podriguje.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 25.10.10. 09:59

Počivala u miru :(


registracija
11/1/10

fluid, 25.10.10. 10:26

Počivala u niru draga Vesna !


registracija
11/10/10

agaSovulj, 25.10.10. 16:10

Po zadnjoj zbirci koju je izdala, izgleda da je zivila zivot kako je htjela. Nema ih puno kojima to uspije.
Neka joj je lahka zemljica.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 26.10.10. 12:47

Posebno mi se svidja ona za glasace lopovskog pokreta "Skup trutova lijenih ".To su ti biraci iz koristi i interesa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika