26.10.2010. / 18:16

Autor: Nacional.hr

Podignuta optužnica u aferi Brodosplit: Maček i društvo optuženi za zloporabu 28 milijuna kuna

Za slučaj je specifično i to što su od istrage u startu bili izuzeti ministar Branko Vukelić i prijatelj bivšeg premijera Siniša Poljak, iako su kao predsjednik i zamjenik Nadzornog odbora Brodosplita bili na sjednici i odobrili pobočna pisma, na temelju kojih je isisavan novac iz škvera njihovih imena u optužnici nema

Prvooptuženi Drago MačekPrvooptuženi Drago MačekNakon istrage u aferi Brodosplit koju je Županijski sud u Splitu vodio pune tri godine, tamošnje Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv glavnih aktera te afere, koji su brodogradilište oštetili za 4,7 milijuna dolara.

Optuženi su bivši direktori Brodosplita Goran Vukasović i Ante Luetić, direktor Brodotrogira Mateo Tramontana, broker Iceberga Drago Maček te još četvorica koja su sudjelovala u izradi elaborata za školovanje kadeta na Wesselsovim tankerima. Optuženi su za zlouporabu položaja i pranje novca te štetu od 28 milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu na svojim stranicama je objavilo da se Vukasovića i Luetića tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a Mačeka da ih je na to kazneno djelo poticao, dok ih se svu trojicu s još petero osoba tereti za kazneno djelo pranja novca.

Optužnica naovdi da su na sjednicama Nadzornog odbora Vukasović i Luetić zatajili detalje iz pobočnih pisama, a usto su i neistinito prikazali da nije bilo drugih ozbiljnih ponuda premda su znali da su, osim Wesselsa, tankere u Brodosplitu htjele graditi i tvrtke Scorpio i Marinvest.

Za slučaj je specifično i to što su od istrage u startu bili izuzeti ministar Branko Vukelić i prijatelj bivšeg premijera Siniša Poljak, iako su kao predsjednik i zamjenik Nadzornog odbora Brodosplita bili na sjednici i odobrili pobočna pisma, na temelju kojih je isisavan novac iz škvera njihovih imena u optužnici nema.

Interesantno je i to što je ovo prvi slučaj da je Državno odvjetništvo zatražilo od suda istragu, a da nikada nije bila podnesena kaznena prijava. Naime, splitski su policajci tvrdili da u ovoj cijeloj aferi nema nikakvih sumnji na kriminal, pa je odvjetništvo moralo preuzeti stvar u svoje ruke.

Vezane vijesti

Tko je rasturio Jadrankamen?

Tko je rasturio Jadrankamen?

Državno odvjetništvo odbacilo je tvrdnje da nije reagiralo na upozorenja o sumnjivom poslovanju i mogućim zlouporabama u Jadrankamenu, navodeći da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika