30.10.2010. / 09:56

Autor: Hina

Najbolja predstava 'Gavellinih večeri' je "Garaža" ZKM-a

Nagrađena predstava fascinira ne samo zbog neposredna uvida u sadašnjicu već i kao intrigantna, nova kazališna stvarnost u kojoj izvođači izravno, stvarajući zajednički prostor s publikom, daju potpuno novu dimenziju doživljaja kazališnog prostora uopće

Ivica Buljan; Foto: Boris Ščitar/PIXSELLIvica Buljan; Foto: Boris Ščitar/PIXSELLPredstava "Garaža" Zagrebačkog kazališta mladih, nastala po tekstu Zdenka Mesarića, u režiji Ivice Buljana, osvojila je nagradu dr. Branko Gavella "Gavellinih večeri" za najbolju predstavu u cjelini, objavljeno je na večerašnjem svečanu zatvaranju tog festivala, na kojem je od 18. listopada prikazano dvanaest predstava, ponajboljih premijernih ostvarenja prošle kazališne sezone.

Nagrađena predstava fascinira ne samo zbog neposredna uvida u sadašnjicu već i kao intrigantna, nova kazališna stvarnost u kojoj izvođači izravno, stvarajući zajednički prostor s publikom, daju potpuno novu dimenziju doživljaja kazališnog prostora uopće te tijela kao medija događanja ljudske drame, ističe se u obrazloženju nagrade.

Unutar mučnog korpusa tema kojima se bavi, u režijskom, glumačkom, scenografskom, kostimografskom i ponajprije glazbenom aspektu autori su uspjeli pronaći najsavršeniji modus artikulacije, ne vodeći se za dopadljivošću, već za autentičnošću svoga rukopisa, savršeno spajajući realno i irealno u tematskom, stvarnost i iluziju stvarnosti u izvedbenom smislu, dodaje se.

Redatelju predstave Ivici Buljanu nagradu je uručio ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić.

Prosudbeno povjerenstvo (Asja Jovanović, Helena Braut, Pavlica Bajsić, Frano Đurović i Dario Harjaček) istaknulo je vrhunska glumačka ostvarenja Milana Pleštine, Ozrena Grabarića, Alme Price, Ljubomira Kerekeša, Siniše Popovića, Ksenije Marinković i Vedrana Živolića te kao vrhunske izdvojilo predstave "Bjesovi" zagrebačkog HNK, "Peer Gynt" kazališta "Gavella" i "Balon" Teatra Exit.

Na ovogodišnjim, 25., "Gavellinim večerima", prikazan je raznovrstan program u žanrovskom, produkcijskom, estetskom i kvalitativnom smislu.

Predstave su bile grupirane u četiri bloka, od kojih se najveći bavio klasičnim tekstovima, u drugom su bile predstave nastale po suvremenim tekstovima, treći je obuhvatio komedije, a "Okovani Galileo" Branka Brezovca predstavljao je posljednji blok.

Nakon uručenja nagrade za najbolju predstavu izvedena je predstava "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Ivora Martinića, u režiji Ive Milošević i izvedbi Jugoslavenskoga dramskog pozorišta iz Beograda.

Vezane vijesti

Tri dame u potrazi za mladošću

Tri dame u potrazi za mladošću

Kad sam prije dvije godine počeo čitati roman Dubravke Ugrešić ‘Baba Jaga je snijela jaje’, toliko me oduševio da sam ga odmah odlučio postaviti u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika