01.11.2010. / 08:01

Autor: Hina

Prva brazilska predsjednica najavila borbu protiv siromaštva

Kandidatkinja vladajuće brazilske Radničke stranke Dilma Rousseff pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora postavši tako prvom predsjednicom u povijesti Brazila, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Dilma RousseffDilma RousseffKandidatkinja vladajuće brazilske Radničke stranke Dilma Rousseff pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora postavši tako prvom predsjednicom u povijesti Brazila, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Nakon prebrojenih 95 posto glasova, bivša desna ruka predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve dobila je 55,6 posto glasova.

Kandidat socijaldemokrata (PSDB) i bivši gradonačelnik Sao Paola Jose Serra (68) osvojio je 44,4 posto glasova birača.

I Rousseff i Serra u kampanji su isticali vlastitu revolucionarnu prošlost. Rousseff se obučavala za gerilku, tri je godine bila u zatvoru i ondje mučena tijekom diktature (1964. do 1985.), a zbog svoje borbenosti, jer je preboljela i rak dojke, stekla je titulu "čelične dame". Serra pak, kao otvoreni kritičar režima u doba diktature, morao je izbjeći u višegodišnji egzil.

Rousseff je u prvome krugu izbora 3. listopada osvojila 47 posto biračkih glasova, a Serra 33 posto.Njezina pobjeda znači nastavak politike iznimno popularnog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve, kojem je ustav zabranio treći mandat i koji je nominirao bivšu predstojnicu svoga ureda kao kandidatkinju za predsjednicu i svojim političkim autoritetom potpuno iza nje u izbornoj kampanji, sve dok Brazilci dosad relativno nepoznatu političarku nisu prigrlili kao svoju buduću predsjednicu.

"Naslijediti Lulu težak je i izazovan zadatak. Ali znam kako ću poštovati njegovo nasljeđe, znam kako ću nadograditi njegov rad", rekla je Dilma Rousseff pred svojim pristašama iz Radničke stranke.

Rousseff će 1. siječnja službeno stati na čelo osme ekonomije svijeta i upravljati njome sljedeće četiri godine. Imat će pritom većinu u oba doma brazilskog parlamenta.

Iako svi mediji javljaju kako je u svom prvom govoru pokazala da nema Lulinu karizmu, najavila je da će joj "osnovni zadatak" biti iskorjenjivanje siromaštva i stvaranje jednakih prigoda za sve. Najavila je nastavak gospodarskog razvoja i borbu protiv "protekcionizma bogatih zemalja".

Naglasila je i činjenicu da je prva žena u povijesti izabrana za predsjednicu Brazila. "Stvarno bih htjela da majke i očevi pogledaju danas svoje djevojčice u oči i kažu im: 'Da, žene mogu!'".

Lula da Silva, čovjek koji u Brazilu uživa 80-postotnu popularnost, namjerno se nije oglasio u izbornoj noći. Nije Dilmi htio ukrasti pažnju, objasnili su njegovi savjetnici.

Iako su izbori u Brazilu obavezni, apstinencija je iznosila neobično visokih 21 posto zbog produženog vikenda i Svih svetih. Oni koji nisu izašli na izbore morat će platiti manju novčanu kaznu.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika