01.11.2010. / 11:29

Autor: Hina

Video William Montgomery: Raspad BiH je neizbježan, treba razmišljati o alternativi

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj i u Srbiji William Montgomery izjavio je na sarajevskoj televiziji kako je raspad Bosne i Hercegovine neizbježan i time izazvao brojne polemike, oštra reagiranja i osude u zemlji, prenose u ponedjeljak mjesni mediji.

William MongomeryWilliam MongomeryBivši američki veleposlanik u Hrvatskoj i u Srbiji William Montgomery izjavio je na sarajevskoj televiziji kako je raspad Bosne i Hercegovine neizbježan i time izazvao brojne polemike, oštra reagiranja i osude u zemlji, prenose u ponedjeljak mjesni mediji.

Gostujući u programu sarajevske komercijalne televizije TV1, Montgomery je ovaj vikend kazao da je BiH i 15 godina nakon rata problematična država u kojoj nijedan važniji problem nije riješen i da je stoga realno razmišljati o njezinoj podjeli.

"Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcionira, a jedno od mogućih rješenja je otcjepljenje Republike Srpske i mirna disolucija zemlje", izjavio je Montgomery.

Pritom je posebice pozvao Bošnjake da "počnu razmišljati o alternativi", rekavši kako je to nužno i zbog činjenice da većina Srba i Hrvata ne osjeća BiH kao svoju zemlju i u njoj ne žele živjeti.

Na Montgomeryjeve izjave reagiralo je američko veleposlanstvo u BiH, istaknuvši da taj bivši diplomat ne govori u ime vlade SAD-a. "Naša pozicija u BiH dobro je poznata i nepromijenjena. SAD u cjelosti podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH", stoji u priopćenju američkog veleposlanstva.

Na sličan način reagirao je i Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR), priopćivši da je podjela BiH nemoguća.

Stranka demokratske akcije (SDA) reagirala je tvrdnjom da je Montgomery tek jedan od bivših diplomata koji daju neodgovorne izjave.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić Montgomeryjevu je izjavu pak stavio u kontekst njegova lobističkog djelovanja i rekao da je bivši američki veleposlenik prije svega zagovornik "velikohrvatskog privatizacijskog lobija", ali nije objasnio zašto bi Montgomery kao navodni zagovornik hrvatskih interesa promovirao osamostaljenje RS-a.

Montgomeryjevu izjavu, očekivano, pozdravili su dužnosnici u Republici Srpskoj.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 01.11.10. 11:50

još jedan dokaz da je amerika retardirana nacija


registracija
11/1/10

fluid, 01.11.10. 13:43

Bešćutnost tuđinaca.Daš mu gostoprimstvo,omogućiš papire da živi u tvojoj zemlji i onda ti on podmeće kukavičje jaje iza leđa.Pokušava stvarati preuvjete za Srbiju do Zagreba.Stvarno vrlo lijepo od vas gospodine bivši veleposlaniče.Ako je to sve što ste naučili od kada ste ovdje,bolje idite doma.Tko zna kakvu si politiku vodio i za vrijeme rata u RH!?


registracija
19/4/10

galileos, 01.11.10. 15:34

molim vas,nemojte cepati bih.
kakve smo srece,republiku srpsku ce prikljuciti VOJVODINI pa smo ga tek tada n.jebali.
samo nam jos fale i hercegovanci.
dodjosa je vec pre-pre-pre ..vise ovde u VOJVODINI.
vratite nam nase komsije nemce,hrvate,slovake,madjare.....a ne samo bih i mne.


registracija
9/10/10

diferencijal, 01.11.10. 15:36

Samo podjela! I Hrvati da se riješe te države.


registracija
25/12/09

trta333, 01.11.10. 16:04

Lijepo sam ja Aliji govorio da se prikloni Srbima,jer bi danas BiH bila celovita i ne bi se bočila sa ovim pitanjima.A isti ti ameri ga zajebu i nabace mu Hrvate,pa na kraju i oni mu okrenu ledja i sada blokada.Prošlo vreme od Dejtona i ovaj Monti zna tačno šta će dalje biti.Narod osiromašio,propatio u ratu,raseljen i totalnio dezorjentisan.Ostao mu samo go život i što mu god naprave,"dobro mu je".Zato ovaj sa ovim intervjuom ispituje javno mjenja.Niko se ne buni osim nekih sasopštenja.A i za koga da se buni.Da su ovi koji ih vode znali nešto da naprave ne bi doveli BiH na ove grane.U biti je jako velika greška rasturati BiH,jer će se isto desiti kao sa Jugom.Razbucaj je,pa kada su stvorene latifundije nesposobne za samostalno opstajanje,onda pritisak da se ekonomski latifundije povezuju.Isti ti koji su bili inicijatori za bucanje vide da su pojeli govno,pa hajde sve iz početka.I naravno šefovi latifundija moraju da slušaju,jer odoše muda.Zato je tim istim ssavetnicima bolje da pritisnu Srbiju i Hrvatsku da što više se ekonomski uključe i obe polovine BiH,pa da se i tamo nešto pokrene i ljudi misle o radu,a ne o podelamaNeka vam bude svima primer Vojvodina i Istra,rmnogonacionalne regije,koje vrlo uspešno egzistiraju.Nisu države,a jače su od matičnih država.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 01.11.10. 16:13

Moze biti da je covijek u trenutku izjave samo prestao biti politicar i iznio svoje osobno misljenje, koje je po meni realan odraz situacije u BiH. Ja isto smatram da je to samo pitanje vremena. Da li ce biti za 5, 15 ili 50 godina, ne znam, ali ce bit. Sve sto se dogadalo na ovim predjelima od pocetka 90-tih pa do danas ukazuje na to.


registracija
27/4/10

fuzija2, 01.11.10. 16:56

Pomno prateci sve uzurpirane DUHOVNE INVALIDE koji su ispali iz jugokomunjarske
crvendacice da su danas pohlepi da samo kradu
sto je HRVATSKO, a sto se tice HiB ona ne moze
ostati cijelovita i dozivotno ju je ne moze cijeli svijet
dojiti sa svojim mlijekom.
U sarajevu su se utrpali mnogi evropski pederi
koji siluju sve vrste pasa i mogu prosiriti pasji
virus zvani "JURISNIK" protiv kojega nem lujeka,
i ta je najopasnija zaraza za cijeli svijet a pogotovo
za sarajevo i okolicu.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 01.11.10. 18:12

Najprije ih ostave da se tuku,iskrvare i pobiju,onda sve za nista.Prokleta politika.


registracija
1/11/10

lagumdzija, 01.11.10. 23:19

Koji novinar - očiti primjer islamskog teroriste - Senad Hadžifejzović. Zamisli - "gradjani podržavaju BiH"... Koji gradjani? 99% Srba i 98% Hrvata znaju da si ti i sva klika u Sarajevu - obični teroristi koji ste za vrijeme rata ubijali djecu, a nedavno je Hillary Clinton optužila Bakira Izetbegovića za isporuku uzija i anthraxa teroristima Al Quaide u Iraku.

"Bosna" postojala 1000 godina - ha, ha ha... da, ali rijeka Bosna, sa svojim kršćanskim vladarima. Ti si terorista i potomak genocidnih turaka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika