08.02.2005. / 00:00

Autor: Hrvoje Perinić

EKSKLUZIVNO - ODGOVOR BIVŠEG ŠEFA POA

BIVŠI RAVNATELJ POA-e FRANJO TUREK: NISAM PRISLUŠKIVAO NOVINARE VEĆ STRANE ŠPIJUNE

BIVŠI RAVNATELJ POA-e FRANJO TUREK: NISAM PRISLUŠKIVAO NOVINARE VEĆ STRANE ŠPIJUNE
Bivši ravnatelj Protuobaviještajne agencije Franjo Turek demantirao je u cijelosti članak tjednika Globus objavljen prošli tjedan te napade Gordana Malića u današnjim novinama, da je prisluškivao novinare. U spomenutom članku, koji potpisuje Gordan Malić, Franjo Turek prozvan je za nezakoniti rad POA-e, provođenje antihaške kampanje te za nadziranje i obrađivanje dužnosnika Haškog suda, State Departmenta, britanskog veleposlanstva i novinara.

Franjo Turek je tim povodom napisao:

U navedenom članku navedeno je niz neistina i konstrukcija što se već sada slobodno može prozvati sindromom Malićeva «kolažiranja» stvarnosti, pri čemu ga ja u potpunosti razumijem jer «ne laje pas radi sela nego radi sebe». U tom tekstu se insinuira da je POA, kao ja osobno radila nezakonito, provodila antihašku kampanju te pratila, nadzirala i obrađivala dužnosnike Haškog suda, State Departmenta, britanskog veleposlanstva i novinara.

– POA ( kao ni ja osobno) nije radila ništa nezakonito već naprotiv sve je rađeno u skladu sa Zakonom o sigurnosnim službama, Godišnjim smjernicama i zahtjeva nadkežnih državnih tijela. – Nije provođena nikakva antihaška kampanja jer je upravo POA dostavila na desetke tisuća dokumenata koji su pomogli u radu Haškog suda i to kod najsloženijih procesa; upravo je POA dala značajni doprinos u prikupljanju obavijesti na temelju kojih su kasnije provođene kriminalističke obrade i istrage za počinjenje ratnih zločina što se sve može provijeriti u DORH-u I MUP-u. – POA nije «kontinuirano nadzirala od sredine 2003. do 9. ožujka 2004. godine» Ranka Ostojića, a pritom nije uopće nadzirala Zinku Bardić i Sašu Perkovića.

-Nisam naložio obradu nijednog novinara, kao i one koje insuira Malić u svom članku ( Đikić Ivica, Butković Davor, Malić Gordan, Mario Kavajin, Željko Peratović, Ivanka Toma, Boris Pavelić). Nijedan novinar nije «kontiunirano uhođen, prisluškivan i fotografiran» pa tako ni Gordan Malić.

-POA se je svakako bavila, a nadam se da se i danas bavi te da će se i ubuduće baviti djelovanjem stranih i obavještajnih službi i njihovih agenata na području RH te u svezi s tim i odavanjem državnih tajni. Možda su se neki od Malićevih «prijatelja» predstavljali paradnim nazivima uglednih institucija, no za POA-u su oni bili i ostali samo strani špijuni.

Dakle, da zaključim: POA nije radila ništa nezakonito, nije provodila antihašku kampanju, nije obrađivala novinare, ali se je bavila djelovanjem stranih obaviještajnih službi na području RH. Meni je shvatljivo zašto to nije prihvatljivo Maliću Gordanu i zašto mu se to ne sviđa. Ukoliko mu je bila namjera objektivno informiranje javnosti tada je trebao prikazati cjlokupnu prezentaciju, a ne samo njezine dijelove koji samo naizgled njemu odgovaraju te do kraja pojasniti za koga zapravo piše. No sve u svoje vrijeme!

Na kraju pozivam sva nadležna tijela, POA-u i njezin unutarnji nadzor, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, Vijeće za nadzor sigurnosnih službi, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te Državno odvjetništvo RH da istraže ove objede Gordana Malića te da sukladno utvrđenim činjencama postupe po zakonu.

U Varaždinu, 07. veljače 2005. godine

S poštovanjem,
Franjo Turek

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika