07.11.2010. / 07:06

Autor: Deutsche Welle

Digitalni džihad: Kad teroristi vrebaju s druge strane ekrana

Internet svakom omogućava da objavi što želi, a to koriste i teroristi. Al Kaida, vješto koristi blogove, Facebook, YouTube i druge stranice kako bi približila svoje nakaradne ideje i pokušala vrbovati mlade ljude.

Anwar al-AwlakiAnwar al-AwlakiScena iz jednog propagandnog videa Al Kaide: Četiri muškarca u dugim kaputima, lica prekrivenih crnim maskama treniraju zahvat kojim mogu udaviti čovjeka, napadaju ih nožem i oružjem. Video snimka je objavljena na YouTubeu i mogu ga pogledati i dalje širiti korisnici u cijelom svetu. Video poruka je dio digitalnog propagandnog rata koji predvodi teroristička organizacija Al Kaida.

"Znaju što rade i vrlo su efikasni. Imaju tematske forume o džihadu, koriste YouTube kako bi dalje objavljivali već objavljene poruke, s ciljem da dostignu širu publiku. Koriste Facebook i šalju mailove na grupne adrese", kaže Mansour Al-Hadž s Instituta za Bliski istok sa sjedištem u Washingtonu. Ovaj stručnjak za terorizam analizira islamističke internet stranice i blogove.

Govor mržnje

Pri tom uvijek nailazi na huškačke govore Anwara al-Awlakia. Radikalni duhovni vođa iz Jemena je američki državljanin i jedan je od najtraženijih osumnjičenika za terorizam. Kada je mu je kalifornijski provider ukinuo internet stranicu, Al-Awlaki je počeo koristiti blogove, Facebook i YouTube za širenje svojih poruka. Zbog toga ga i nazivaju „Bin Laden interneta".

U jednoj video poruci u ožujku 2010. godine, huška protiv Amerike i poziva na sveti rat koji je navodno obaveza svakog muslimana. Nakon najnovijih prijetnji iz Jemena, YouTube je pod pritiskom SAD-a i Velike Britanije ukinuo nekoliko stotina video poruka s ovakvim sadržajima.

Propaganda sve učestalija i u Njemačkoj

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju da islamisti svoju propagandu sve intenzivnije šire i u Njemačkoj: „Publika džihadske propagande se ne sastoji samo od muslimana već i od konvertita koji su još strožiji interpretatori islama, nego muslimani koji su odrasli u takvom kulturnom okruženju", pojašnjava Philip Holtman iz Zaklade znanost i politika u Berlinu. Islamisti, kaže Holtman, posebno pokušavaju pridobiti mlade ljude. Neki od njih se upute u Vaziristan, pakistansku planinsku regiju.

Njemačke snage sigurnosti trenutno „promatraju" 70 osoba koje su navodno prošle terorističku obuku u toj regiji. Gotovo polovina njih se navodno vratila u Njemačku.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika