13.11.2010. / 16:33

Autor: Hina

Umro klasik španjolskog filma Luis Garcia Berlanga

El Pais piše da se u srpnju Berlanga posljednji puta pojavio u javnosti na inaguraciji kino dvorane koja je dobila njegovo ime u Madridu

Luis Garcia BerlangaLuis Garcia BerlangaŠpanjolski redatelj i scenarist Luis Garcia Berlanga, jedan od klasika španjolskog filma, umro je u subotu u Madridu u 89. godini, objavila je španjolska filmska akademija.

"To je ogroman gubitak za španjolski film i cijelu kulturu", rekao je ministar kulture Angeles Gonzalez Sinde na državnom radiju RNE.

Predsjednik španjolske filmske akademije Alex de la Igliesa izrazio je žaljenje zbog "smrti najvažnije i najutjecajnije osobe španjolskog filma i najvećeg španjolskog filmaša svih vremena."

Garcia Berlanga dvostruki je dobitnik prestižne španjolske nagrade "Princa od Asturije" za umjetnost (1986. i 1993.) i nagrade Goya za jedan od njegovih posljednjih filmova "Svi u zatvor", kada je već bolovao do Alzheimerove bolesti.

El Pais piše da se u srpnju Berlanga posljednji puta pojavio u javnosti na inaguraciji kino dvorane koja je dobila njegovo ime u Madridu.

Rođen je 12. lipnja 1921. u Valenciji. Karijeru je počeo tijekom Francove diktature. Najpoznatiji mu je film "Dobrodošli Mr. Marshall" iz 1952., ironična priča o svakidašnjim problemima malih ljudi, satira koja ismijava iluzije koje je u Španjolskoj izazvao Marshallov plan. Ostali poznati filmovi su mu "Placido" (1961.) koji je bio za Oscara za najbolji strani film, "Krvnik" (1963.), "Nacionalni lov" (1978.), a posljednji film mu je "Paris-Tombuctu" (1999.) u kojem razrađuje temu smrti.

U karijeri je osvajao je nagrade na najvažnijim filmskim festivalima, u Cannesu, Valenciji, Montrealu, Berlinu i Karlovym Varyma.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika