15.11.2010. / 15:09

Autor: Hina , Nacional.hr

Dodik postao predsjednik RS-a: Ispričao se za srpske zločine, premda redovno obrazvrjeđuje žrtve

Predsjednik RS-a zauzeo se za ukidanje Ureda visokog predstavnika i izrazio spremnost za pregovore s Bošnjacima i Hrvatima o ustavnim promjenama koje ne bi ugrozile sadašnje granice Republike Srpske

Milorad Dodik; Foto: ReutersMilorad Dodik; Foto: ReutersDosadašnji premijer RS-a i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik prisegnuo je u ponedjeljak na dužnost predsjednika Republike Srpske (RS) na inauguralnoj sjednici Narodne skupštine RS, čime je započelo konstituiranje vlasti u ovome entitetu.

Bivši entitetski premijer, koji je na proteklim općim izborima u BiH izabran za predsjednika RS-a, ispričao se u inauguralnom govoru za zločine koje su počinjeni tijekom proteklog rata nad nesrbima ističući da će nastojati biti predsjednik svih naroda u RS-u.

"Ako su za prosperitet i očuvanje RS, glasovali su za moj osnovni programski cilj. Zato sa ovog mjesta poručujem da ću u sljedeće četiri godine biti predsjednik svih kojima je RS na srcu, bez obzira na stranačko opredjeljenje i nacionalnu pripadnost", rekao je Dodik.

Svečanu prisegu izrekli su i potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Emil Vlajki i Enes Suljkanović iz reda Bošnjaka, a na sjednici u Banjoj Luci bio je nazočan i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Predsjednik Dodik je pozdravio poteze Tadića i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kazavši da donose 'jedan novi optimizam' u regiji.

“Mi u Republici Srpskoj možemo samo dati punu potporu predsjednicima i Srbije i Hrvatske, koji su na ove prostore, nakon gotovo dva desetljeća, donijeli jedan novi optimizam, koji će svakako dodatno stabilizirati cijelu regiju. Mir i stabilnost u cijeloj regiji od prvorazrednog su interesa i za RS, i mi ćemo tome i ubuduće davati svoj puni doprinos”, istaknuo je.

Dodik se u govoru ispričao i za zločine koje su Srbi počinili nad drugim narodima u proteklom ratu.

"RS se ranije ispričala za nevino stradale. Ja i ovoga puta, a to sam činio i ranije, izražavam najiskrenije žaljenje zbog svake nevino stradale žrtve, posebno onih žrtava koje su stradale od ruku pojedinaca iz naroda kome i sam pripadam", rekao je Dodik i upozorio da se zločini nad Srbima sporo ili nikako ne procesuiraju pred sudovima u BiH.

Dodikova isprika zanimljiva je i zbog činenjenice da je upravo on, za vrijeme vršenja premijerske dužnosti u RS-u, u više navrata obezvrijeđivao žrtve srebreničkog pokolja, negirajući međunarodno priznati podatak da je u Srebrenici izvršen genocid, odnosno da je tamo pobijeno oko 8 tisuća ljudi. Štoviše, kada bi i spominjao srebrenički masakr, najstrašniji simbol ljudskog stradavanja u ratovim iz 90-ih godina, Dodik je u pravilu govorio da se radi o mitu kojeg je potrebno srušiti.

U svom današnjem govoru predsjednik RS-a se još zauzeo i za ukidanje Ureda visokog predstavnika i izrazio spremnost za pregovore s Bošnjacima i Hrvatima o ustavnim promjenama koje ne bi ugrozile sadašnje granice Republike Srpske.

Za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske u novome sazivu izabran je Igor Radojičić, dok su potpredsjednici Snježana Božić i Ramiz Salkić. Formiranje nove vlade RS-a najavile su SNSD, te Socijalistička partija RS-a (SP RS) i Demokratski narodni savez (DNS).

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 24.11.10. 12:46

Četniku netreba ništa vjerovati


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika