16.11.2010. / 14:46

Autor: Deutsche Welle

Problemi na otoku: Može li Irska bez pomoći EU-a?

Europska komisija zabrinuta je zbog financijske situacije u Irskoj, ali ipak ne smatra da se zemlja nalazi na rubu propasti. Uz Grčku, Španjolsku i Portugal, i Irska je godinama živjela iznad realnih mogućnosti.

Irska je godinama živjela iznad svojih mogućnostiIrska je godinama živjela iznad svojih mogućnostiGlasine da će Irska uskoro biti primorana zatražiti pomoć iz Fonda za stabilizaciju eura nisu se slegle. Doduše, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i brojni drugi šefovi europskih vlada pokušali su na Summitu G-20 u Seulu umiriti situaciju. Pa ipak to do sada nije puno koristilo.

U Bruxellesu je glasnogovornik Komisije Amadeu Altafaj Tardio ponovo bio bombardiran istim pitanjima: Kakvo je stanje u Irskoj? Predstoji li akcija spašavanja? Altafaj je izbjegao dati jasan demanti, već je govorio o pretjerivanjima: „Oni (Irci) nisu zatražili financijsku pomoć. Osim toga irski dugovi mogu biti u potpunosti financirani do ljeta 2011. godine. Dakle ne postoji neposredna nužda."

Teško ali ne kritično

Altafaj je priznao da postoji zabrinutost o financijskoj stabilnosti u euro zoni u cjelini. Ipak irska Vlada je do sada napravila dobar posao u cilju konsolidacije i time izgradila povjerenje, rekao je.

„Situacija je ozbiljna, ali irske vlasti su odlučne u tome da postignu budžetske ciljeve, odnosno da do 2014. godine budžetski deficit iznosi najviše tri procenta brutonacionalnog dohotka. Dakle nema sumnje da su članice EU-a, a prije svih one koje su pod velikim pritiskom, poduzele sve neophodne mjere."

Tko širi glasine?

Pa ipak postavlja se pitanje odakle uopće glasine da bi Irska možda mogla zatražiti financijsku pomoć ukoliko to nije neophodno? Razlog bi se mogao tražiti kod drugih eventualnih kandidata. Naime stanje u Portugalu i Španjolskoj teško da je bolje. Vlade u Lisabonu i Madridu mogle bi računati s tim da će se situacija u njihovom slučaju smiriti ukoliko Irska zatraži pomoć.

Glasnogovornik Komisije Altafaj nije doduše rekao kako bi teoretski izgledao slučaj spašavanja neke članice, ali je naglasio da članice euro zone raspolažu neophodnim sredstvima u slučaju potrebe za pružanjem financijske pomoći nekoj od ugroženih zemalja.

No isti dan on je bio primoran i saopćiti vijest o Grčkoj: Naime grčki deficit proračuna u prošloj godini bio je veći nego što se ranije procjenjivalo. Prošlogodišnji budžetski deficit Grčke dosegao je 15,4 posto. Irska stoji tek malo bolje. A pri tome treba napomenuti da je unutar euro zone dozvoljen deficit u iznosu od tri posto.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika