18.11.2010. / 18:19

Autor: Nacional.hr

Problemi za osnivača WikiLeaksa: Šveđani ga traže zbog optužbi za silovanje

Assangeov odvjetnik Mark Stephens rekao je kako su tužbe pokrenule dvije žene s kojima je Assange istovremeno bio u vezi, ali tužile su ga tek nakon što su saznale jedna za drugu

Julian AssangeJulian AssangeŠvedsko tužiteljstvo raspisalo je međunarodnu tjeralicu za Julianom Assanageom, osnivačem WikiLeaksa, zbog opravdane sumnje da je silovao te seksualno i fizički zlostavljao dvije žene u Švedskoj, javlja CNN.

Assangea se tereti za pet kaznenih djela silovanja, seksualnog mučenja i zlostavljanja u dva slučaja počinjena u Enkopingu i Stockholmu. S obzirom na to da se nije pojavljivao na sudskim raspravama, vlasti su raspisale zahtjev za njegovim uhićenjem. To znači kako ga švedske vlasti, uprava i policija imaju pravo zadržati i uhititi, kao i granična policija u slučaju prelaska granice. Potjera za njim ne uključuje Interpol i druge zemlje niti se za sad traži njegovo izručenje. U slučaju da ga švedske vlasti uhite, Julian Assange mogao bi biti osuđen na dvije godine zatvora.

Assangeov odvjetnik Mark Stephens rekao je kako su tužbe pokrenule dvije žene s kojima je Assange istovremeno bio u vezi, ali tužile su ga tek nakon što su saznale jedna za drugu. Odvjetnik dalje tvrdi kako su o optužbama saznali preko medija, dok od švedskih vlasti nisu dobili nikakvu obavijest o istrazi koja se vodi protiv njega. Julian Assange u nekoliko je navrata odbio govoriti o optužbama, dok je u posljednjem intervjuu za Al-Jazeeru rekao kako nije kriv.

Međunarodna organizacija WikiLeaks sa sjedištem u Švedskoj, objavljuje na svojoj internetskoj stranici dojave odnosno tajne i nedostupne dokumente od neimenovanih izvora o kriminalnim radnjama, nepoštivanju ljudskih prava, aferama od strane svjetskih vlada, ustanova, pojedinaca itd.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika