19.11.2010. / 14:52

Autor: Nacional.hr

Rassmusen: NATO bi se iz Afganistana mogao povući do 2014. godine

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji će također doći u Lisabon, rekao je kako želi cijelovitu kontrolu nad državom do 2014. godine, termin koji je američki predsjednik Obama zadao kao realistični, ali ne i krajnji rok

Anders Fogh Rasmussen (Reuters)Anders Fogh Rasmussen (Reuters)Članice NATO-a održati će u Lisabonu dvodnevni sastanak na kojem bi se trebalo raspravljati o 'Novom strateškom konceptu' protiv prijetnji u budućem desetljeću, smanjenju troškova, povlačenju iz Afganistana do 2014. godine i boljem odnosu s Rusijom, javlja BBC.

Sastanku NATO-a prisustvovat će i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, kao prvi ruski predsjednik koji će biti nazočan sastanku nakon ruskog sukoba s Gruzijom 2008. godine. U NATO-u su oduševljeni obnavljanjem odnosa s Rusijom i teme razgovora bit će zasigurno izgradnja zajednička raketne obrane i novi sporazum SAD-a i Rusije o nuklearnom naoružanju. Iz Moskve poručuju kako će NATO-u omogućiti bolju logističku potporu ukidajući ograničenja za transport NATO-vih snaga prema Afganistanu.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji će također doći u Lisabon, rekao je kako želi cijelovitu kontrolu nad državom do 2014. godine, termin koji je američki predsjednik Obama zadao kao realistični, ali ne i krajnji rok. U Afganistanu je u sklopu NATO-vog ISAF programa oko 130 000 vojnika međunarodnih snaga.

Tajnik NATO saveza general Anders Fogh Rasmussen izjavio je za BBC kako će postupno povlačenje NATO snaga početi početkom 2011. godine i ako ne bude većih problema trebalo bi završiti tokom 2014. godine. Novinar BBC-a u Kabulu Paul Wood komentira kako su NATO-ve snage sada orijentirane na one dijelove Afganistana u rukama terorističkih vođa i opijumske mafije. Kada nasilje bude na razini na kojoj će afganistanske vlasti samostalno moći provoditi zakon, NATO je obavio svoju zadaću i povući će se iz Afganistana.

Caroline Wyatt, BBC-jeva novinarka zadužena za obranu, tvrdi kako će se na lisbonskom satanku raspravljati o budućim izazovima i smanjenju troškova. Tema razgovora bit će i prijedlozi mijenjanja zapovjedničke strukture NATO-a kako bi se smanjila birokracija i rashodi. Riječ je o 14 NATO-vih odjela zaduženih za logistiku, komunikaciju, istraživanja i trening, čiji bi se broj mogao smanjiti na tri. Sastanak NATO-a u Lisabonu najavljivan je kao jedan od najvažnijih u 61 godinu postojanja saveza.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika