02.12.2010. / 17:55

Autor: Hina , Nacional.hr

Dalekovidnica ujedinila ljute neprijatelje: HDZ i SDP podržali Zakon o HRT-u

Nenad Stazić (SDP) pojasnio je da se u odnosu na prvo čitanje, odustalo od etatizacije HRT-a, da se omogućava transparentan izbor članova Programskog vijeća, te prihvaća da jedan član Nadzornog odbora HRT-a bude iz redova manjine

Foto: ArhivaFoto: ArhivaSvi saborski klubovi poslijepodne su podržali prijedlog novog Zakona o HRT-u, HDZ je čestitao Ministarstvu kulture na obavljenom velikom poslu, a oporbeni klubovi istaknuli su da je, u odnosu na prvo čitanje, spriječena etatizacija HRT-a.

Sunčana Glavak (HDZ) danas je uputila javnu čestitku Ministarstvu kulture na obavljenom "velikom poslu" oko novog prijedloga Zakona o HRT-u. Podsjetila je da se o tome raspravlja još od kraja 2009. i da je put do novog zakona bio prilično turbulentan.

"I prije nego što je nacrt zakona bio raspravljen na radnoj skupini već je plasirana vijest kako Vlada tobože želi preuzeti televiziju i pretvoriti je iz javne u državnu", kazala je Glavak ustvrdivši da za takve tvrdnje nije bilo argumenata što najbolje dokazuje novi prijedlog zakona. "Bila je to nepotrebna politizacija", kazala je i pozdravila koncenzus oko prijedloga zakona i novo demokratsko ozračje na Odboru za medije.

Najavljeno je da će HDZ podnijeti šest amandmana među kojima i prijedlog da u udarnom terminu, od 18 do 22 sata, promidžbene poruke traju šest minuta, umjesto četiri i to ne samo godinu dana kako je najprije predloženo.

HDZ predlaže i da se HRT obveže da kao javna ustanova od nacionalnog interesa u okviru svojih programskih načela promiče i domoljublje.

Klub SDP-a pak ističe kako su podrškom ključnim amandmanima Odbora za medije ispunjeni glavni oporbeni uvjeti za prihvaćanje novog zakona o HRT-u.

Nenad Stazić (SDP) pojasnio je da se u odnosu na prvo čitanje, odustalo od etatizacije HRT-a, da se omogućava transparentan izbor članova Programskog vijeća, te prihvaća da jedan član Nadzornog odbora HRT-a bude iz redova manjine.

Na taj se način, dodao je, sprječava dvotrećinska većina kod izbora glavnog ravnatelja, i presudan utjecaj na kreiranje programa.

Sličnog je stajališta i Klub HNS-HSU, u čije ime je Goran Beus Richenbergh ustvrdio kako su upravo amandmani značajno popravili ovaj zakonski prijedlog.

"Amandmanima Odbora za medije otklonjene su političke zamke, predviđene u izvornom obliku zakona", istaknuo je.

Pohvalio je transparentno definiranje odnosa između HRT-a i Vlade, s potpisivanjem ugovora koji će točno određivati koji javni sadržaji moraju biti zastupljeni na javnoj televiziji, kao i na koji će se način financirati.

"To je potpuna novost, kao i otvaranje dvaju novih specijaliziranih programa koji će omogućiti da svi javni sadržaji budu dovoljno zastupljeni", istaknuo je.

O prijedlogu novog Zakona o HRT-u nastavlja se pojedinačna rasprava.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika