03.12.2010. / 07:39

Autor: Hina

Slovenski komentator: Šteta što Pahor nije samo ministar vanjskih poslova

Premijer se želi baviti vanjskom politikom, pa je za ministra vanjskih poslova zaposlio svog cimera iz studentskih dana, kako bi imao mir, ali mu se u vanjske poslove miješa predsjednik države čija je prava ambicija postati glavnim tajnikom UN-a.

Borut PahorBorut PahorPremijer se želi baviti vanjskom politikom, pa je za ministra vanjskih poslova zaposlio svog cimera iz studentskih dana, kako bi imao mir, ali mu se u vanjske poslove miješa predsjednik države čija je prava ambicija postati glavnim tajnikom UN-a.

Zvuči kao politički trač ili nesmotrena šala u diplomatskoj pošti poslanoj iz neke egzotične države, a zapravo se radi o komentaru iz slovenskih novina koje pišu o "nekoordiniranosti slovenske vanjske politike" i njezinih glavnih aktera - predsjednika Republike Danila Tuerka, premijera Boruta Pahora i ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara.

Za Sloveniju je, piše u petak komentator mariborskog dnevnog lista "Večer", tradicionalan rivalitet premijera i predsjednika države na području vanjske politike, a ministar vanjskih poslova bira se po lojalnosti predsjedniku Vlade, pa se to ponavlja i u slučaju Vlade premijera Pahora.

Pahor i ministar Žbogar prijatelji su iz studentskih dana, obojica su diplomirala politologiju i mnogo znaju o vanjskoj politici, ali svoje znanje ne znaju ujediniti kako bi bilo korisno za Slovenju, tvrdi se u komentaru koji je prenijela i slovenska novinska agencija STA.

Pahor se najviše ističe na području vanjske politike kombiniranjem angažmana na Balkanu i gospodarske diplomacije u arapskom svijetu, pa je zasjenio i Žbogara i predsjednika Tuerka koji angažiranjem u vanjskoj politici iskazuje ambiciju da jednom postane glavni tajnik UN-a.

No, Pahor mu je pokvario šanse odlukom da slovenska Vlada sa zakašnjenjem plati financijske obveze prema svjetskoj organizaciji i tako se iskazao kao realpolitičar na domaćem političkom parketu, navodi komentator.

"Pahorova vanjska politika manje je naivna od njegove unutarnje politike, šteta što nije samo ministar vanjskih poslova", piše mariborski list u zaključku komentara koji se, naravno, odnosi na neugodnosti Pahora i njegove Vlade nakon što je na WikiLeaksu objavljena američka depeša u kojoj se tvrdi da Slovenija za primanje jednog zatvorenika iz Guantanama traži 20-minutni susret Pahora s Obamom u Washingtonu.

Vezane vijesti

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika