06.12.2010. / 17:18

Autor: Nacional.hr

Australci odgovorili Assangeu: 'Možeš se vratiti doma, premda si bio neodgovoran'

U izjavi se objašnjava kako za australske državljane u inozemstvu vrijede svi zakoni te zemlje te u slučaju prekršaja zakona imaju pravo na pravični postupak

Julian Assange; foto: ReutersJulian Assange; foto: ReutersAustralski državni odvjetnik Robert McClelland izjavio je kako je osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu dozvoljen povratak u domovinu i kako uživa sva prava i zaštitu kao i svaki australski državljanin, izvještava CNN. Izjava državnog odvjetnika uslijedila je nakon Assangeove tvrdnje kako on i australska premijerka Julia Gillard pomažu SAD-u u lovu na njega te kako je njegov povratak u domovinu nemoguć.

Postavlja se pitanje što znači biti australski državljanin, dodao je WikiLeaksov šef odgovarajući na pitanja ljudi na blogu internetske stranice The Guardiana. Glasnogovornik državnog odvjetnika objasnio je kako Assange ima sva prava australskog državljanina, kao i pravo na konzularno savjetovanje i pomoć dok je u inozemstvu.

Sve o 'slučaju' WikiLeaks

U izjavi se objašnjava kako za australske državljane u inozemstvu vrijede svi zakoni te zemlje te da u slučaju prekršaja zakona imaju pravo na pravični postupak. Uhidbeni nalog protiv Assangea stvar je švedskog tijela za provedbu zakona. Glasnogovornik je prenio i odvjetnikove riječi kako je objava dokumenata na WikiLeaksu 'neoodgovoran potez'.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika