13.12.2010. / 13:46

Autor: Hina

Ocjena rada Pahorove vlade nikad lošija: Janša ga pozvao da odstupi

Slovenska vlada i njezin predsjednik Borut Pahor dobili su do sada najgoru ocjenu svoga rada, po u ponedjeljak objavljenu ispitivanju javnog mnijenja lista "Delo" za prosinac.

Borut PahorBorut PahorSlovenska vlada i njezin predsjednik Borut Pahor dobili su do sada najgoru ocjenu svoga rada, po u ponedjeljak objavljenu ispitivanju javnog mnijenja lista "Delo" za prosinac.

Anketa na reprezentativnu uzorku od 700 ispitanika, provedena prošli tjedan, pokazala je da rad Pahorove koalicijske vlade "lošim" ocjenjuje 44, a "vrlo lošim" 25 posto. Vladin rad dobrim ocjenjuje samo 20 posto ispitanika.

Kako prenose slovenski mediji, to ne odražava samo pad vladine popularnosti zbog nepopularnih strukturnih reforma koje je najavila i zbog gospodarske krize koja još traje, nego je to i najlošiji ugled neke slovenske vlade na polovici mandata, od kada vodeći slovenski list objavljuje redovita mjesečna istraživanja javnoga mnijenja.

Anketa je objavljena dan nakon referenduma na kojemu su birači uvjerljivom većinom odbili novi zakon o slovenskom radijskom i televizijskom servisu. Rezultat referenduma neki ocjenjuju "vladinim porazom", a neki "porazom politike općenito" i odrazom nepovjerenja građana prema političarima jer je na referendum izišlo samo 15 posto upisanih birača.

Čelnik slovenske oporbe, bivši predsjednik vlade Janez Janša koji je inicirao referendum tvrdeći da Pahor zakonom o RTV-u želi jače nadzor vodećeg medija, a ne njegovu proklamiranu političku autonomiju i financijsku stabilnnost, izjavio je da je negativan rezultat još jedan znak da bi Pahor trebao odstupiti.

"Ostavka i prijevremeni izbori bili bi najbolja protukrizna mjera Pahorove vlade u sadašnjem trenutku", rekao je Janša.

Po anketi "Dela", Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) na prijevremenim bi izborima osvojila 24,9 posto glasova, a Pahorovi Socijalni demokrati (SD) samo 16,7 posto. Na trećem je mjestu sa 12,9 posto mogućih glasova Demokratska stranka umirovljenika (DESUS). Stranka djeluje u Pahorovoj koalicijskoj vladi, ali kao njezina "najslabija karika" jer se protivi donošenju ključnog zakona o mirovinskoj reformi.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika