17.12.2010. / 12:00

Autor: Hina

Premijera predstave 'Duh' u 'Gavelli'

Glavna junakinja komada, Vivian Bearing koju glumi Anja Šovagović Despot, sveučilišna je profesorica čija su specijalnost soneti metafizičkog pjesnika Johna Donnea, koji se u njima intenzivno bavi i smrću

Anja Šovagović DespotAnja Šovagović DespotPredstava "Duh" američke dramatičarke Margaret Edson, u režiji slovenskog redatelja Same M. Streleca, priča o sveučilišnoj profesorici koja suočena s dijagnozom neizlječive bolesti propituje pitanje vlastite smrtnosti, premijerno će se izvesti večeras u kazalištu "Gavella".

Svoju prvu dramu Margaret Edson napisala je potaknuta iskustvom rada u bolnici na odjelu oboljelih od neizlječivih bolesti. Tekst je praizveden 1995. u Kaliforniji, a tri godine kasnije premijeru je imao u New Yorku, nakon čega je autorica dobila Pulitzerovu nagradu.

Drama "Duh" na mnogo je mjesta ironičan, često i humoran tekst koji sukob "tijelo-duh" dovodi do ekstrema, stoji u najavi predstave. Kako je njemački redatelj Claus Peymann rekao, kazalište je mjesto koje slavi Dobro, Istinito i Lijepo, a vjerujemo da će glumci kazališta "Gavella" u "Duhu" prikazati i pokazati kako još ima dobrote, istine i ljepote, dodaje se.

Glavna junakinja komada, Vivian Bearing koju glumi Anja Šovagović Despot, sveučilišna je profesorica čija su specijalnost soneti metafizičkog pjesnika Johna Donnea, koji se u njima intenzivno bavi i smrću. Nakon što dobije dijagnozu, sve što joj je dotad davalo sigurnost, sada pokazuje svoju nemoć.

U predstavi glume još Dražen Kuhn, Sven Šestak, Perica Martinović, Ingeborg Appelt, Dragoljub Lazarov, Đorđe Kukuljica, Ozren Opačić, Ana Majhenić, Mirna Medaković i Damir Klarić. Tekst je preveo Tomislav Kuzmanović, scenografiju potpisuje sam redatelj, a kostimografiju Leo Kulaš.

Margaret Edson (Washington, 1961.) magistrirala je englesku književnost, a nakon "Duha" napisala je samo još jednu dramu "Zadovoljni", o country-gospel radiju u Kentuckyju. Uz književnost je radila različite poslove, od prodavačice bicikala, učiteljice engleskog jezika, godinu dana je provela u dominikanskom samostanu u Rimu, a sada radi kao voditeljica vrtića u Atlanti. Po njezinoj drami "Duh" snimljen je i film s Emmom Thompson u glavnoj ulozi čime je potvrđena vrsnoća i univerzalnost teksta.

Slovenski redatelj Samo M. Strelec u "Gavelli" je režirao predstavu "Četvrta sestra" Janusza Glowackog.

Vezane vijesti

Frljić: 'Negiranje kolektivne odgovornosti je kukavičluk'

Frljić: 'Negiranje kolektivne odgovornosti je kukavičluk'

Kazališni redatelj Oliver Frljić svojim je provokativnim predstavama u regiji dobio mnoge nagrade, ali i izazvao burne reakcije te rasprave,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika