17.12.2010. / 12:05

Autor: Hina

Američka bilješka na WikiLeaksu: Kubanski disidenti su nesložni, saveznike treba tražiti u režimu

Bilješka, koju je objavio španjolski list El Pais, jedna je od 250.000 povjerljivih američkih bilježaka koje je Wikileaks počeo objavljivati na internetu i dostavljati brojnim medijima

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaUnatoč dugogodišnjoj političkoj i financijskoj potpori SAD-a kubanskim disidentima, najviši američki diplomat u Havani izjavio je da su oporbeni vođe uglavnom nepoznati, pretežno nesložni te da vjerojatno nikad neće upravljati zemljom, stoji u tajnoj diplomatskoj bilješci koju je objavio WikiLeaks.

Šef ureda koji zastupa američke interese na Kubi pri švicarskom veleposlanstvu Jonathan Farrar napisao je da disidenti zaslužuju potporu kao "savjest Kube", ali Washington "bi vjerojatne nasljednike Castrova režima trebao tražiti negdje drugdje pa možda čak i unutar same vlade".

"Vrlo je malo dokaza da glavne disidentske organizacije imaju mnogo odjeka među običnim Kubancima", napisao je Farrar. Bez promjena, rekao je, "tradicionalni disidentski pokret najvjerojatnije neće moći zamijeniti kubansku vladu".

Bilješka, koju je objavio španjolski list El Pais, jedna je od 250.000 povjerljivih američkih bilježaka koje je Wikileaks počeo objavljivati na internetu i dostavljati brojnim medijima.

Farrarovi komentari u bilješci od 15. travnja 2009. nameću pitanje koliko je mudra bila dugogodišnja američka politika pružanja potpore kubanskim disidentima kao alternativi komunistima koji otokom vladaju od 1959.

Vezane vijesti

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Svjetska i kubanska amaterska boksačka legenda Teofilo Stevenson, trostruki olimpijski pobjednik u teškoj kategoriji, umro je od srčanog udara u 60.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika