03.01.2011. / 12:34

Autor: Hina

Južnokorejski predsjednik: Vrata dijaloga sa sjevernim susjedima ostat će otvorena

"Podsjećam Sjever da je put prema miru još otvoren. Vrata dijaloga još su otvorena", rekao je Lee u novogodišnjoj poruci dodajući kako Južna Koreja i međunarodna zajednica predviđaju i znatno povećanje gospodarske suradnje

Lee Myung-Bak Lee Myung-Bak Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak rekao je u ponedjeljak da će vrata međukorejskog dijaloga ostati otvorena te da je Seul spreman znatno povećati gospodarsku suradnju, dok se američki izaslanik za Sjevernu Koreju priprema otputovati u regiju na razgovore o smanjivanju napetosti, prenose agencije.

"Podsjećam Sjever da je put prema miru još otvoren. Vrata dijaloga još su otvorena", rekao je Lee u novogodišnjoj poruci dodajući kako Južna Koreja i međunarodna zajednica predviđaju i znatno povećanje gospodarske suradnje.

Lee je od Sjeverne Koreje zatražio da prekine "vojni avanturizam" i naglasio da bi prijetnja i najmanjem dijelu južnokorejskog teritorija izazvala "ozbiljan i oštar odgovor", prenosi AFP.

Napeti odnosi između dviju zemalja dodatno su narušeni kada je sjevernokorejsko topništvo u studenom bombardiralo jedan južnokorejski otok u Žutom moru i kada su ubijena dva vojnika i dva južnokorejska civila.

Sjeverna Koreja je 31. prosinca pozvala na poboljšanje odnosa između dviju Koreja, u uvodnicima koje su objavili službeni sjevernokorejski mediji u povodu Nove godine.

Analitičari drže da prva reakcija predsjednika Leeja nakon sjevernokorejske poruke 31. prosinca, predstavalja poruku Pjongjangu da je Seul spreman na nastavak dijaloga.

Amerčki izaslanik odgovoran za politiku prema Sjevernoj Koreji Stephen Bosworth u utorak će posjetiti Seul radi razgovora o sljedećim potezima na korejskom poluotoku, priopćio je State Department.

Nakon toga će posjetiti Kinu i Japan radi novih konzultacija o Sjevernoj Koreji, prenosi Reuters. S njim će u Seul i Peking putovati i američki izaslanik za nuklearne pregovore sa Sjevernom Korejom Sung Kim.

Bosworthov posjet regiji mogao bi biti prekretnica u nastojanjima da se ponovno pokrene diplomatski proces u kojemu bi sudjelovala i Sjeverna Koreja, a koji će biti jedna od tema razgovora tijekom posjeta kineskoga predsjednika Hu Jintaoa Washingtonu ovog mjeseca.

Sjeverna Koreja povukla se iz šesterostranih pregovora prije dvoje godine nazvavši proces mrtvim zbog, kako je rekla, američkih namjera da uništi njezin režim.

Vezane vijesti

Skupa vjenčanja u Južnoj Koreji

Skupa vjenčanja u Južnoj Koreji

Beatlesi su možda pjevali da je ljubav sve što je potrebno, ali u Južnoj Koreji paru koji se želi vjenčati potrebno je i puno novaca - gotovo 200.000… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika