03.01.2011. / 15:02

Autor: Nacional.hr

Uspjeh škotskih znanstvenika: Ugurali 1000 jezgri u samo jedan čip

Kako bi demonstrirali učinkovitost čipa, znanstvenici su procesuirali MPEG algoritam brzinom od 5Gbps, odnosno 20 puta brže no što to mogu trenutno odraditi računala

Znanstvenici su uspjeli višestruko povećati učinkovitost čipaZnanstvenici su uspjeli višestruko povećati učinkovitost čipaZnanstvenici sa Sveučilišta u Glasgowu tvrde kako su napravili veliki korak ka izgradnji još snažnijih računalnih čipova koji će biti energetski prihvatljiviji. Oni su, naime, na jedan čip uspjeli ugurati čak 1000 jezgri.

U suradnji s kolegama sa Sveučilišta Massachusetts iskoristili su mogućnosti čipa koja se naziva Field Programmable Gate Array, a koja omogućava konfiguriranje sklopova unutar čipa prema potrebama korisnika, a ne samo temeljeno na tvorničkim postavkama.

Ta je tehnologija omogućila znanstvenicima da podijele tranzistora unutar čipa u male grupe i svakoj zadaju drugačiji zadatak čime su stvorili 1000 jezgri procesora.

Kako bi demonstrirali učinkovitost čipa, znanstvenici su procesuirali MPEG algoritam brzinom od 5Gbps, odnosno 20 puta brže no što to mogu trenutno odraditi računala.

Voditelj projekta, dr. Wim Vanderbauwhede pojasnio je kako se FPGA do sad nije koristio u standardnim računalima jer ga je prilično teško programirati. No, nada se da će daljnjim radom uspjeti razviti prikladniji način za programiranje, kako bi se iskoristio potencijal čipova u budućnosti.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika