03.01.2011. / 18:09

Autor: Hina

SAD obnavlja mirovne pregovore na Bliskom istoku nakon blagdanske stanke

Izravni pregovori propali su prošle godine zbog prijepora u vezi s gradnjom židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, područja koji Palestinci žele uključiti u svoju neovisnu državu

Barack ObamaBarack ObamaIzraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da će se visoki američki dužnosnik u ovome tjednu vratiti na Bliski istok kako bi pokušao obnoviti mirovne pregovore između Izraela i Palestinaca.

Izravni pregovori propali su prošle godine zbog prijepora u vezi s gradnjom židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, područja koji Palestinci žele uključiti u svoju neovisnu državu.

Netanyahu kaže da će izaslanik Bijeće kuće za Bliski istok Dennis Ross i ostali američki dužnosnici stići potkraj tjedna. Netanyahu u četvrtak planira u Egiptu razgovarati s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

"Cilj nam je jedan - ojačati sigurnost i postići mir", rekao je Netanyahu članovima svoje stranke Likud.

Prije toga je pred parlamentarnim odborom za vanjske poslove i obranu ponovno optužio Palestince za propast pregovora.

"Nisu upitna naselja, nego nedostatak njihove (palestinske) spremnosti da priznaju Izrael kao židovsku državu", istaknuo je Netanyahu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u petak kako očekuje da se Washington oštrije suprotstavi gradnji židovskih naselja te kao uvjet za nastavak pregovora traži prekid gradnje.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 04.01.11. 02:26

Palestincima nista ne "zele" to su njihova podrucja, zato se I zovu "okupirane teritorije" jer su okupirani. Zidovi ih kolonijaziraju I tako pokusavaju dovesti pred gotov cin. UN je lijepo odredio granice Izraela jos 1967 godine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika