03.01.2011. / 21:32

Autor: Hina

Analitičari o napadima na crkve: Al-Kaida bira "najslabije" ciljeve

Napadima na kršćane na Bliskom istoku Al-Kaida bira "slabe" ciljeve koji imaju ograničene mogućnosti odgovora, no prijeti opasnost da ti napadi prerastu u sukobe među zajednicama, ocijenili su analitičari.

U napadu na koptsku crkvu poginula je 21 osobaU napadu na koptsku crkvu poginula je 21 osobaNapadima na kršćane na Bliskom istoku Al-Kaida bira "slabe" ciljeve koji imaju ograničene mogućnosti odgovora, no prijeti opasnost da ti napadi prerastu u sukobe među zajednicama, ocijenili su analitičari.

Za napad na Koptsku crkvu u egipatskome gradu Aleksandriji, u kojemu je ubijena 21 osoba i nekoliko desetaka ranjeno, nitko nije preuzeo odgovornost, no egipatske su vlasti otkrile "tragove" Al-Kaide.

Preuzevši odgovornost za napad na katedralu u Bagdadu krajem listopada, kada je ubijeno 46 vjernika, iračka skupina koja "radi" za Al-Kaidu zaprijetila je tada Koptskoj crkvi, optužujući je da u zatočeništvu drži žene dvojice koptskih pravoslavnih svećenika koje žele prijeći na islam.

"Kršćani su najlakši i najosjetljiviji cilj" u odnosu prema drugim zajednicama, ocijenio je analitičar Međunarodnog instituta za strateška istraživanja u Bahreinu Emil Hokajem.

"To je nova strategija Al-Kaide jer mreža pronalazi sve manje ciljeva za napade na Zapadu. Napadi na šijite pokazali su se politički preskupima jer šijitska milicija oštro odgovara, a kršćani u Iraku za to nemaju dovoljno snage", smatra Hokajem.

"Al-Kaida drži da su svi nemuslimani neprijatelji i da ih treba poubijati", rekao je jemenski analitičar Said al-GAmhi, stručnjak za istraživanje radikalnih islamističkih pokreta, ocjenjujući da Al-Kaida u Egiptu pokušava "potaknuti sukobe između kršćana i muslimana te sukobe među zajednicama, a možda čak i građanski rat".

"Riječ je o opasnoj shemi. Nasilje se širi Irakom, Egiptom, ali i drugim arapskim zemljama s multikonfesionalnim društvom. Ondje žive mnogobrojni kršćani, osobito u Libanonu", smatra direktor Centra za istraživanja "Enigma" sa sjedištem u Dubaiju Rijad Kavadži.

"Ta je regija kolijevka kršćanstva i u njoj, po informacijama Vatikana, živi 20 milijuna kršćana među 356 milijuna stanovnika. No, analitičari se slažu da napadi mogu samo ojačati fenomen egzodusa kršćana s Bliskog istoka jer se ondje osjećaju ugroženima i marginaliziranima. Napadi na kršćane pojačat će strah među njima u regiji i potaknut će ih da se odsele, a poznato nam je da ih je tu sve manje", rekao je Emil Hokajem.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika