04.01.2011. / 16:14

Autor: Nacional.hr

Talijani u "zračnom prostoru": Ponovno problemi s televizijskim signalom u Istri

Nastavno na talijanske smetnje prijamu hrvatskih televizijskih programa u zapadnom dijelu Istre, HAKOM je utvrdio novu smetnju. Ovoga je puta riječ o 68. kanalu koji je predviđen kao privremeno rješenje dok se smetnje iz Italije ne uklone.

Hrvatska najviše problema ima s talijanskim susjedimaHrvatska najviše problema ima s talijanskim susjedimaNakon puštanja u rad dodatnih privremenih DVB-T pretvarača u mreži multipleksa MUX A na lokacijama Rovinj, Vrsar, Poreč, Novigrad, Plovanija, Buje i Umag na kanalu K-68, novi talijanski televizijski multipleks od 30. prosinca 2010. godine proradio je i na ovom kanalu.

Mjerenja pokazuju da novi talijanski digitalni multipleks, koji za sada prenosi samo jedan program (LA10), ometa prijam svih hrvatskih nacionalnih programa u multipleksu A na području sjeverno od Novigrada. Nešto povoljniji uvjeti prijama hrvatskih programa na 68. kanalu izmjereni su na području južnije od Novigrada.

HAKOM je poslao još jednu prijavu smetnji talijanskoj strani, dodajući tako na čitav niz sličnih dokumenata upućenih od 10. prosinca 2010. godine. O svemu će se ponovo izvijestiti i nadležna ministarstva, a u cilju podizanja problema na višu međudržavnu razinu.

Valja napomenuti i da je 68. kanal međunarodno usuglašeni kanal sa Ženevske regionalne konferencije iz 2006. godine te je predviđen za pokrivanje Primorsko-goranske i Istarske županije. Samim time ga Talijanska Republika ne bi smjela koristiti bez dozvole Republike Hrvatske.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

registracija
13/10/09

branimir, 04.01.11. 16:24

Za rješenje ovog problema sad će se sigurno zauzeti djeva Furio Radin (čitaj talijanski Trojanski konj u RH) i sizofreni Damir Kain.


registracija
29/4/09

florenz, 11.01.11. 09:15

Talijani shvatili doslovno "brigu" za svoje sunarodnjake u RH. Sada je na redu RH da se pobrine za Hrvate u Italiji! A našim građanima u Istri - kako bude. Manjine imaju prednost!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika