04.01.2011. / 20:11

Autor: Hina

Kina zabranjuje „Skype“

Kina ima najveće internetsko tržište na svijetu - oko 450 milijuna korisnika. Ali ne i slobodan protok informacija na netu. To sada potvrđuje i namjera kineskih vlasti da ograniči usluge „online telefoniranja“.

Skype bi mogao postati ilegalan u KiniSkype bi mogao postati ilegalan u KiniZa Peking su telefonske usluge koje ne nude državne kompanije - nelegalne. Prvi na udaru bi mogao biti prilično rasprostranjen Skype. Brojni korisnici već negoduju.

„Ljudi koji posluju sa svijetom, telefoniraju uz pomoć interneta. Obitelj čija djeca studiraju negdje u inozemstvu, isto čine. Ja sam s tim počeo zbog 'veze na daljinu'. Svakodnevno sam, po dva sata telefonirao sa djevojkom. Ukoliko se zaista odluče za zabranu, ja neću imati drugu opciju, nego da upotrijebim svoje znanje i pronađem način, da i dalje telefoniram preko interneta. Moguće rješenje bi bilo korištenje proxy servera u inozemstvu. U tom slučaju će 'Skype' normalno raditi", kaže Cang Jufan.

Prema nekim procjenama, čak 20 milijuna Kineza koristi internet za telefonske razgovore. Minut razgovora sa Amerikom košta oko 50 centi, a „Skype" naplaćuje svega dva centa. To je značajna ušteda. Za kineske telefonske kompanije to je ravno katastrofi. Za „Skype", „Google", MSN, ali i nekoliko manjih kineskih firmi to je dobra zarada.

Pod pritiskom policije?

Kan Kaili sa Sveučilišta za poštanski promet i telekomunikacije, namjeru kineskih vlasti smatra smiješnom i pogrešnom. „Vrlo je moguće da je Ministarstvo za informacije najavilo takve mjere pod pritiskom policije."

Mnogi dijele takvo mišljenje. Naročito poslije naredbe koja je stigla telefonskim kompanijama, zbog nemira u provinciji Xinjang, u srpnju 2009. godine, a u kojoj se traži ukidanje usluga telefoniranja na internetu. Međutim, Kan Kaili u svemu tome vidi još jedan razlog.

„Telefoniranje na internetu je uglavnom u rukama privatnih firmi. To ugrožava tri državne kompanije. Moguće je da vlasti time žele zaštititi njih. I sada se postavlja pitanje, koga vlada treba štititi, interese potrošača ili da osiguraju monopol kompanija? Jasno je da vlasti žrtvuju interes običnih građana", smatra Kan Kaili.

Gotovo nemoguće ograničiti telefoniranje

Ukoliko se to dogodi, Kina će biti jedina zemlja u kojoj će telefoniranje preko interneta biti zabranjeno. Kan Kaili je ipak uvjeren da do toga neće doći.

„Šanse za tako nešto su ravne nuli", kaže Kaili. „Čak i ukoliko bi neku firmu zatvorili i njenog vlasnika uhapsili, već sutradan bi bila otvorena neka nova firma. Ima toliko malih provajdera. Akcija bi se vjerovatno završila zatvaranjem nekoliko najvećih. Ili će se cijela priča završiti na upozorenju ministarstva. A možda se neće dogoditi ništa."

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 06.01.11. 16:01

Još malo pa će i tamo doći demokracija. Informacije je u današnjem hiper povezanom svijetu više nemoguće cenzurirati.

Doduše pitanje je koliko će to biti dobro za ostatak svijeta i kolika će biti ekološka cijena toga.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika