05.01.2011. / 15:19

Autor: Nacional.hr

Prije 375 milijuna godina na Zemlji nestalo 95% svih životinjskih vrsta

Razlog izumiranja životinjskih vrsti, većinom riba, bio je u tome kako su jedne vrste strahovito evoluvirale i razmnožile, dok na mjesto starih nisu došle nove

Ilustracija života za vrijeme Devona (Wikipedia)Ilustracija života za vrijeme Devona (Wikipedia)Prije 375 milijuna godina na Zemlji je nestalo gotovo 95% svih životinjskih vrsta, izvještava portal io9.com. Izumiranja nisu ništa manje neuobičajena nego danas, odgovor je u tome kako se je urušila različitost životinjskih vrsti. Dogodilo se to na kraju geološkog razdoblja Devon, u eri paleozoika, koje je trajalo od 416 do 359.2 milijuna godina.

Razlog izumiranja životinjskih vrsti, većinom riba, bio je u tome kako su jedne vrste strahovito evaluirale i razmnožile, dok na mjesto starih nisu došle nove. Neke vrste usred geoloških promjena brže su se privikle na nove životne uvjete i evaluirale u nove vrste, dok je prirodna selekcija učinila ostalo. Alycia Stigall sa Sveučilišta u Ohiu potvrđuje taj zaključak i kaže kako je u kasnom Devonu narušeno bogatstvo i različitost životinjskog svijeta i to je uzrokovalo masovno izumiranje.

Tijekom Devona neke od vrsta riba su dobile noge, a time i mogućnost hodanja po kopnu kao vodozemci. Prve golosjemenjače proširile su se preko superkontinenata Gondwane, Sibira i Euramerike stvarajući šume. Neke ribe su evouvirale u prve morske pse, kao i u perajaste ribe te koštunjače. Javljaju se i prvi mekušci.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika