06.01.2011. / 14:11

Autor: Hina , Nacional.hr

Pritisci su preveliki: Mađarska vlada popušta oko skandaloznog zakona o medijima

Zakon omogućuje određivanje velikih kazni i do 730 tisuća eura privatnim medijskim postajama u slučaju "napada na javni interes, javni red i moral" ili u slučaju objavljivanja "nepotpunih informacija"

Viktor OrbanViktor OrbanAko EU smatra i jasno kaže da su novome mađarskom zakonu o medijima potrebne izmjene, vlada će to prihvatiti i provesti u djelo, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare mađarski premijer Viktor Orban.

"Dio smo EU-a i poznata su nam pravila igre", rekao je mađarski premijer. "Bilo koji proces što ga pokrene EU, Mađarska će prihvatiti", dodao je Orban, čija je zemlja od početka godine nova predsjedateljica Unije, a dužnost je preuzela od Belgije.

Mađarski je premijer istaknuo kako smatra da su mađarski zakoni o medijima u skladu sa sličnim zakonima u drugim zemljama članicama EU-a poput Francuske, Njemačke i Nizozemske.

Zakon o medijima, koji je u Mađarskoj na snagu stupio 1. siječnja, potaknuo je oštre kritike nekih europskih zemalja članica, među kojima su Njemačka i Francuska, a kritiziran je i u europskim listovima.

Novi zakon vlastima omogućuje imenovanje ključnih ljudi u Vijeće za medije, novoutemeljno tijelo za nadzor mađarskih medija i provedbu novog zakona.

Sastavljeno je isključivo od članova i simpatizera Orbanove vladajuće stranke desnog centra Fidesza.

Zakon tom tijelu omogućuje određivanje velikih kazni i do 730 tisuća eura privatnim medijskim postajama u slučaju "napada na javni interes, javni red i moral" ili u slučaju objavljivanja "nepotpunih informacija".

Usto omogućuje pristup dokumentima uprave pojedinih medija i primorava na otkrivanje izvora kada je riječ o pitanjima vezanim za nacionalnu sigurnost.

Iako se zakonom određuje šestomjesečni rok do početka njegove provedbe, kako bi se mediji mogli pripremiti za novu situaciju i kako eventualne reperkusije po medije ne bi naštetile mađarskom predsjedanju EU-om, Vijeće za medije navodno je već pokrenulo neke postupke i to retroaktivno - a odnose se na događaje od ove jeseni.

Zbog toga je Europska komisija od Budimpešte zatražila objašnjenja koja će dobiti na sastanku predsjednika Josea Manuela Barrosa i Viktora Orbana koji će se održati u petak u Bruxellesu.

Mađarski zeleni prijavili prvog novinara – bliskog premijeru Orbanu

Mađarski zeleni su iskoristili novi zakon i prijavili desnoorijentiranog novinara Zsolta Bayera, koji je u članku lista „Magyar Hirlap“ napisao da žali što kritičari novog zakona o medijima nisu svi komunistički simpatizeri „pokopani u šumi kod Orgovanyja“. Spomenuta šuma, koja se nalazi južno od Budimpešte, 1919.godine poprište je pokolja nad komunistima koje su počinile desnoektremnističke snage.

„Ako je cilj zakona o medijima zaustaviti poziv na mržnju, tada se možemo samo nadati da će Zsolt Bayer biti prvi novinar, koji će biti kažnjem prema novom zakonu“, objavila je mađarska zelena stranka na svojoj webstranici. „Ako ne, to bi značilo da zakon ima sasvim dukčiji cilj“. Novinar Bayer, koji je blizak premijeru Orbanu, u prošlosti je u više navrata naišao na kritike zbog svojih antisemitskih izjava.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika